Potrivit economiştilor, Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup şi care agregă şase indicatori macroeconomici, a marcat în ultima lună a anului trecut, 87 de puncte, în scădere pentru a treia lună consecutiv.

În ultimele luni din 2014, Republica Moldova şi-a redus exporturile atât spre ţările UE, cât şi în CSI. Scăderile au fost cauzate de condiţiile economice dificile din regiune, care au cauzat răcirea cererii externe pentru produsele moldoveneşti, precum şi de restricţiile comerciale aplicate de către Federaţia Rusă.

A scăzut şi volumul producţiei industriale, suma transferurilor din străinătate, dar şi volumul serviciilor cu plată prestate populaţiei. În consecinţă, încetinirea activităţii economice, cuplată cu cererea sporită de valută cauzată de o serie de tranzacţii suspecte, dar şi nervozitatea sporită a populaţiei, au cauzat deprecierea substanţială a monedei naţionale, spun experţii.

„Deşi tendinţa de depreciere a leului a început încă în 2011, aceasta s-a accelerat în trimestrul patru din 2014, odată cu reducerea puternică a exporturilor şi remiterilor, precum şi o serie de tranzacţii suspecte cu valută din sectorul bancar”, se arată în studiul Expert-Grup.

În 2015, tendinţa a atins cotaţii periculoase din cauza cererii sporite de valută din partea populaţiei şi agenţilor economici bazată pe anticiparea unei deprecieri şi mai puternice în viitor. Astfel, de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 25% faţă de dolarul SUA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.