Iniţiativa a venit din partea fracţiunii PD care şi-a manifestat susţinerea pentru ideea PCRM.

„Noi nu trebuie să dăm motive nici pentru unii, nici pentru alţii. Să clădim în aşa fel securitatea RM ca să nu existe pretenţii care cineva să vină să ne apere. Te duci în partea asta sunt gata să ne cucerească. Te duci în cealaltă parte, Basarabia deja este a lor”,  a spus deputatul PD, Dumitru Diacov.

PCRM i-a delegat în grupul de lucru pe Artur Reşetnicov şi Vladimir Vitiuc, PD - pe Dumitru Diacov şi Sergiu Sîrbu, iar PSRM  - pe Andrei Neguţa şi Vasile Bolea.

De cealaltă parte, reprezentanţii PL şi PLDM au declarat că nu vor delega pe nimeni în acest grup de lucru. Liberalii au acuzat PCRM că îndeplinesc o comandă a Moscovei, iar cei din PLDM au declarat că este un subiect pur politic menit să provoace declaraţii sterile.

Precizăm că proiectul de lege propus de PCRM cuprinde mai multe articole grave, în opinia experţilor. De exemplu, proiectul prevede că „RM, ca stat neutru, îşi rezervă dreptul la demilitarizare totală sau parţială”. Cu alte cuvinte, renunţarea la armată.

Alte articole din lege presupun că orice acţiune militară pe teritoriul RM este interzisă, că RM nu va participa la programele de cooperare militară îndreptate spre implementarea standardelor de securitate ale statelor participante la uniuni militare, că la misiunile internaţionale pentru pace RM să participe doar cu personal tehnico-medical.

Un articol important se referă la acţiunile umanitare. „În scopul menţinerii păcii pe teritoriul RM şi a asigurării acţiunilor cu caracter umanitar, RM poate încheia acorduri multilaterale şi bilaterale cu privire la statutul forţelor militare şi civile pentru menţinerea păcii”, se spune în lege. Asta înseamnă violarea Constituţiei RM şi faptul că se urmăreşte legalizarea statutului forţelor militare ruse, aflate în Transnistria, spun experţii.