Înaintea summitului, liderii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia) au căzut de acord că graniţele trebuie să fie protejate, iar toţi imigranţii ilegali veniţi trebuie să fie expulzaţi.

Şeful executivului de la Budapesta a menţionat că Ungaria şi-a închis graniţele pentru imigranţi, dar Grecia este incapabilă să le închidă, iar Italia nu poate sau nu vrea să facă acelaşi lucru. „Situaţia din Italia este dramatică. Ungaria ar fi capabilă să stopeze o nouă criză a migranţilor dacă ar exista una'', a insistat Orban.

El a menţionat că Bruxellesul ar putea ajuta prin schimbarea regulii „nerealiste conform căreia solicitanţii de azil respinşi, care cer o soluţionare legală, nu pot fi ţinuţi în arest”, a adăugat prim-ministrul ungar.

Viktor Orban, care de doi ani şi-a amplificat campania cu accente xenofobe împotriva imigraţiei extraeuropene, refuză să primească cei 2.300 de solicitanţi de azil prevăzuţi de acordul european privind repartiţia în UE a 160.000 de solicitanţi de azil adoptat de cele 28 de state membre în toamna anului trecut.