Alegerile din Transnistria şi jocul Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două experte în spaţiul post-sovietic au explicat într-o emisiune specială Epoch Times de ce a pierdut Evgheni Şevciuc alegerile din regiunea separatistă, de ce Moscova nu a avut un favorit în aceste alegeri şi ce consecinţe va avea scrutinul din entitatea nerecunoscută.

„Situaţia economică s-a agravat iar liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a trebuit să ia anumite măsuri ca de exemplu creşterea tarifelor la gazul care este folosit de industria locală. Pe de altă parte, el a lichidat o parte din beneficiile economice pe care fostul preşedinte, Igor Smirnov, le acorda industriei locale din Transnistria”, a explicat cercetătoarea la Institutul Diplomatic Român, Ileana Racheru, potrivit The Epoch Times România.

La rândul ei, Angela Grămadă, preşedintă a think-tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA), a subliniat că victoria lui Krasnoleski s-a datorat şi faptului că holding-ul Sheriff care-l susţine „domină majoritatea ramurilor economice din regiune şi face afaceri cu Ucraina şi cu Rusia. O parte din afaceri le au chiar cu regiunea Crimeea. După anexarea Crimeei, ei au primit dreptul de a organiza anumite servicii bancare, inclusiv acolo, pentru că au legături la nivelul cel mai înalt în Federaţia Rusă”.

Potrivit expertei, campania pentru prezidenţiale a fost un campionat de genul cine se integrează mai mult şi mai bine în spaţiul rusesc. „Niciunul dintre candidaţi nu susţine soluţionarea conflictului din Transnistria prin reintegrarea în componenţa Republica Moldova”, spune Grămadă.

Ileana Racheru este de părere că în aceste așa-zise alegeri nimeni n-a fost un favorit pentru că oricine câştiga trebuia să joace cel puţin declarativ cartea pro-rusească deoarece alegătorii nu văd altceva decât prezenţa culturală şi economică în spaţiul rusesc.

„Atât Șevciuk, cât și Krasnoleski au avut un discurs populist legat de acordarea de beneficii sociale şi înfiinţarea de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, Şevciuc a încercat să le explice oamenilor ce a făcut el din 2011 şi până în prezent. Diferenţa principală este că Krasnoselski a încercat să se orienteze şi pe dimensiunea de business, căutând să promită diverse beneficii, scutiri de taxe, pentru micii investitori. Şevciuc în schimb a mizat pe o retorică pro-familie şi pro-ortodoxie. Krasnoselski îşi cultivă o poziţie de forţă şi este aliatul Rusiei Unite (partidul lui Putin n.r), în timp ce Şevciuc vrea să aibă imaginea de tehnocrat bun la orice. Nu cred că Moscova are interesul să susţină un candidat anume din simplul motiv că oricine ar veni la putere nu poate fi independent de Rusia”, explică experta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...