(VIDEO) TOP 10 cele mai bune filme din 2016; Ce a ales Institutul American de Film

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ca în fiecare an Institutul American de Film numește cele mai bune producții cinematografice ale anului.

Cele mai multe producții nominalizate au șanse să se numere și printre filmele care vor lupta pentru Oscaruri sau Globurile de Aur.

Majoritatea filmelor încă nu au apărut nici măcar pe marile ecrane, totuși câteva dintre ele au putut fi văzute deja în cinematografe.

Iată care sunt cele mai bune 10 filme ale anului:

„La La Land”

Tom Hanks a lăudat filmul La La Land iar criticii au aplaudat producția. E, în mod cert, unul dintre favoriții la Oscaruri 2017 în acest moment. Încântătorul muzical amplasat în Los Angeles al lui Damien Chazelle în care joacă Emma Stone și Ryan Gosling a topit chiar și cele mai reci inimi la festivalurile de la Veneția, Telluride și Toronto. Așa cum spunea Tom Hanks la Telluride, „este ceva complet nou, ceva ce nu vă puteți imagina”… La La Land reușește acea magie de a plăcea aproape tuturor, cinefili și critici deopotrivă. La La Land spune povestea unei actrițe aspirante și singuratice, Mia (Stone), și a unui carismatic dar arogant pianist de jazz, Sebastian (Gosling). Cei doi ajung să se îndrăgostească unul de celălalt, însă iubirea lor este pusă la încercare de mediul dificil oferit de industria de divertisment în care evoluează.

„Manchester by the Sea”

„Manchester by the Sea” e considerat al doilea mare favorit la Oscar 2017, cel puțin în viziunea specialiștilor în predicții de la GoldDerby.com. „Manchester by the Sea” este o dramă de familie despre un bărbat care se întoarce acasă după moartea fratelui său. Filmul conduce patru alte categorii în cursa pentru Oscar – cele mai sigure nume la o nominalizare sunt regizorul Kenneth Lonergan și actorii Casey Affleck (rol principal), Lucas Hedges (rol secundar) și Michelle Williams (rol secundar).

„Fences”

Fences adaptează piesa de teatru lansată pe Broadway în 1983 despre un fost jucător de baseball afro-american care acum face eforturi disperate să-și întrețină familia. Denzel Washington regizează și joacă rolul principal din film, iar Viola Davis e soția acestuia. Actrița a fost deja premiată în 2010 cu un trofeu Tony pentru modul în care a interpretat acest rol pe scena teatrului. Denzel Washington are deja în palmares două Oscaruri, pentru Glory (rol secundar, 1989) și Training Day (rol principal, 2001), fiind considerat al doilea favorit după Affleck în viziunea experților în predicții de la Gold Derby. Davis e dată ca principala favorită, după ce a mai fost de două ori nominalizată, imediat după ea fiind Ruth Negga („Loving”).

„Moonlight”

Filmul independent aflat pe locul patru cât privește șansele la Oscar 2017, cel puțin în viziunea specialiștilor în predicții de la GoldDerby.com, Moonlight apasă puternic pedala dramatică. În distribuția flmului – alături de mulți debutanți – se numără și Naomie Harris (Paula, mama dependentă de heroină a personajului central, Chiron) plus Mahershala Ali (care joacă dealerul de droguri cu suflet din Moonlight). Recunosc că Moonlight mi-a atras atenție de când am văzut afișul psihedelic al filmului. Cele trei etape ale maturizării lui Chiron sunt redate prin colajul cu tăieturi din pozele celor trei actori care îl joacă pe protagonist, în etape diferite ale vieții lui. Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron – dar este el acum cel la care visa în copilărie? Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Producția independentă mai are de pierdut și de pe urma jocului câtorva dintre debutanți.

„Silence”

Andrew Garfield interpretează un preot portughez iezuit, trimis în Japonia pentru a ușura suferința „creștinilor ascunşi”, care trăiesc în subteran din cauza persecuției și torturii. Impresionanta dramă istorică e bazată pe romanul lui Shūsaku Endō. Pentru acest film regizat de Martin Scorsese a fost construit totul de la zero, inclusiv satele, vechiul Nagasaki și zonele din Macao, precum Ruinele Sfântului Paul, unde erau exilaţi creștinii japonezi. Pentru a noua sa colaborare cu Scorsese, scenograful Dante Ferretti (care a făcut şi costumele) a aprofundat arhitectura japoneză din secolul al XVII-lea.

„Arrival”

Numit de către critici „Cel mai inteligent SF din 2016”, iar noi am spune că se plasează într-un clasament al celor mai bune SF-uri din toate timpurile, „Arrival” e inspirat de nuvela „Story of Your Life”, semnată de Ted Chiang. „Arrival” este regizat de cunoscutul regizor canadian Denis Villeneuve și a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția pentru Leul de Aur. Când 12 nave spațiale misterioase au apărut pe 12 meridiane de pe toate continentele, umanitatea se întreabă – firesc – de ce au venit? Ce intenții au? Iată ce are de elucidat Louise Banks (Amy Adams), expertă în lingvistică, solicitată de autorități ca să descifreze limbajul „intrușilor”. Termen: două zile. Miza: viața tuturor. Dușmani sau prieteni? Război inter-planetar sau șansa de a cunoaște alte forme de inteligență? Succes sau condamnare? O planetă întreagă tremură în așteptarea veștilor. Va reuși oare Louise (Amy Adams) să traducă la timp limbajul invadatorilor extratereștri?

Zootopia

În oraşul animal Zootopia, o vulpe cu gura mare trebuie să fugă când i se înscenează o crimă. Poliţistul cel mai bun din Zootopia, un iepure neprihănit, este pe urma vulpii, dar când amândoi devin ţintele unei conspiraţii, sunt obligaţi să lucreze împreună şi descoperă că şi duşmanii naturali pot deveni cei mai buni prieteni.

Sully

Filmul biografic produs în format 3D de către studiourile Warner Bros îl are în scaunul regizoral pe Clint Eastwood, iar protagonist este Tom Hanks. Acesta îl va portretiza pe eroul național Chesley „Sully” Sullenberger, pilot american care a aterizat forțat în râul Hudson, în ianuarie 2009, cu un avion de linie, salvând viața tuturor celor 155 de pasageri.

Hell or High Water

Doi frați din Texas, Toby (Chris Pine), și Tanner (Ben Foster), se reunesc după ani la rând în care drumurile li s-au despărțit, pentru a jefui filiale ale băncii care amenință cu executarea silită afacerea familiei lor. Pentru ei, jafurile nu sunt decât un ultim resort disperat de a-și pune la adăpost viitorul care le-a fost răpit.O vreme se pare că răzbunarea merge ca pe roate, dar totul se schimbă din momentul în care pe firul investigației intră un ranger texan, Marcus (Jeff Bridges), care, la rândul său, caută să facă ultima mare “captură” din carieră înainte de a se pensiona, ajutat de partenerul său pe jumătate indian Comanche, Alberto (Gil Birmingham). Când frații născocesc un plan pentru un ultim jaf pentru a strânge toți banii, se află deja cu poliția pe urmele lor, așa că totul se transformă într-o cavalcadă sângeroasă, în care valorile moderne se întrepătrund cu cele tradiționale, și noul vest se va înfrunta cu vechiul vest, lăsând în urmă pierderi de vieți omenești.

Hacksaw Ridge

Filmul lui Mel Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific.

Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...