O veste bună și alta rea pentru patentari; Patentele vor fi prelungite, dar și scumpite de 3 ori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător.

Amendamentele propuse vizează prelungirea termenului de desfăşurare a două genuri de activitate, pentru încă doi ani, adică până la data de 31 decembrie 2018. Mai exact, este vorba de comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule şi comerţul cu produse alimentare și mărfuri perisabile autohtone, cu condiţia respectării cerinţelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor.

Inițial, desfăşurarea comerţului cu amănuntul de către titularii de patentă era permisă până la finele anului curent, dar după o serie de proteste s-a decis prelungirea.

Totuși, patentarii vor plăti mai scump pentru a-și desfășura activitate.

Astfel, patenta pentru comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule în pieţe la Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol va costa 1080 lei, faţă de 360 lei cum era până în prezent.

În celelalte oraşe şi municipii aceeaşi patenta va costa 360 lei, dublu faţă de actualul preţ de 180 lei. Iar în sate, patenta va costa 200 lei, faţă de o sută de lei, actualul preţ.

În acelaşi timp, patenta pentru comerţul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone va creşte în Chişinău şi Bălţi, până la 1620 lei, în raport cu 540 lei.

În celelalte oraşe şi municipii pentru aceeaşi patentă se va achita 720 de lei, faţă de actualul preţ de 360 lei. În sate, preţul acestei patente se va dubla.

De asemenea, patentarii vor avea dreptul să mai desfășoare activități comerciale doar în cadrul pieţelor comerciale a căror funcţionare este reglementată de prevederile Legii cu privire la comerţ interior.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...