Linkuri accesibilitate

Lucrările la linia de apărare împotriva separatiștilor pro-ruși decurg greu la Artemivsk


La Artemivsk
La Artemivsk

Eforturile de fortificare a liniei de apărare de la Artemivsk împotriva unui posibil atac al separatișilor pro-ruși au fost amânate cu lunile. Voluntarii care sapă tranșee spun că primarul orașului încearcă să le saboteze munca. Primarul neagă acuzația, dar admite că lucrările au început târziu. Orașul, care se află la doar 16 km de pozițiile separatiștilor pro-ruși, a fost acaparat în aprilie 2014, dar în iulie forțele ucrainene l-au recucerit. Un reportaj de Levko Stek de la biroul ucrainean al Europei Libere.

La Artemivsk, munca e în toi. Aceasta va fi a treia linie de apărare a orașului în cazul unui atac. Până acum, totul a fost relativ liniștit. Dar separatiștii pro-ruși sunt doar la 16 km distanță și s-au înregistrat numeroase provocări pe linia defensivă ucraineană, care încalcă armistițiul dintre părți, semnat în februarie.

Ilia Kiva, comandant militar din regiunea Donețk: „Luptele recente în apropiere de Svitlodarsk, împușcăturile, bombardamentele și infiltrarea unor grupuri de sabotori ne confirmă că inamicul devine mai activ. Se pregătește un posibil atac.”

La Artemivsk, lucrările la linia de apărare decurg greu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Voluntarii au spus că în ultimile zile tot mai multe drone ale inamicilor au fost observate spionându-le pozițiile. În afară de tranșee, ei construiesc bariere anti-tanc și plantează mine. Totuși, întâmpină unele obstacole.

„Lucrările de fortificare au loc prea încet și dezorganizat”, spune Iur, voluntar de la „Pravîi Sektor”. „Situația e diferită de cea de la Mariupol, de exemplu, unde primarul este forța motrice la construcția liniilor de apărare. Aici, sute de voluntari așteaptă câte 3-4 ore un camion cu nisip.”

Oleksi Reva este primar la Artemivsk de 25 de ani. Activiștii locali îl acuză că le pune piedici în construcția liniei defensive a orașului. Discuțiile la acest subiect dintre autoritățile locale și voluntari devin aprinse. Activiștii au și amenințat că vor bloca Primăria.

„Este sabotaj. Ce faceți? E război! Ce faceți aici?”

„Poziția lui [a primarului] este clară pentru că ne trimite în ajutor oameni incompetenți”, consideră activistul Dmitro Koroneț din Artemivsk. „Voluntari din toată Ucraina muncesc la linia de apărare, dar nici urmă de primar.”

La periferia orașului, forțele ucrainene sapă de zor. Oleksi Reva a admis că lucrările au început târziu, dar insistă că nu el este vinovatul.

„Nu era ușor să organizăm resursele umane, financiare și materiale”, spune Reva. „E pământul cuiva. Pe sub el trec cablurile cuiva. Ministerul Apărării a preluat toată coordonarea de mai mult de o săptămână. Nu e atât de ușor.”

S-ar putea să nu fie nevoie de aceste întărituri. Însă armistițiul pare a fi tot mai șubred și tot mai mulți consideră că separatiștii pro-ruși vor începe ofensiva primăvara aceasta. Dacă se adeveresc aceste prognoze, voluntarii de la Artemivsk pot fi luați pe nepregătite.

XS
SM
MD
LG