Finlanda înființează un centru de luptă împotriva „amenințărilor hibride” venite dinspre Rusia și Statul Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Finlanda a anunțat luni înființarea unei organizații internaționale de luptă împotriva „amenințărilor hibride” – în principal dezinformarea și radicalizarea venite dinspre Rusia și gruparea Statul Islamic (SI) – și care să reunească țări membre ale UE și NATO, informează AFP.

Definite în mod divers, aceste amenințări sunt un amestec de metode de constrângere convenționale și neconvenționale față de una sau mai multe țări. Amenințările pot fi de natură diplomatică, economică sau tehnologică și exercitate de actori statali sau nestatali, fără o declarație oficială de război.

Viitorul Centru european de excelență în lupta împotriva amenințărilor hibride, cu sediul la Helsinki, va permite unei rețele europene de experți să se informeze reciproc și să informeze țările membre cu privire la noi atacuri, precum sunt dezinformarea rusă sau tacticile organizației Statul Islamic.

„Trebuie puse în funcțiune capacități de rezistență și pregătire în fața amenințărilor hibride”, a explicat pentru presă Jori Arvonen, responsabil pentru afaceri europene pe lângă premierul finlandez.

Inițiativa finlandeză este susținută de brațul diplomatul al UE, de secretariatul NATO și diferite țări occidentale, precum SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia, a adăugat el.

Lista țărilor care se vor angaja să finanțeze noua instituție nu a fost definitivată. Centrul, care ar urma să fie fondat în mod oficial anul viitor, ar urma să dispună de un buget de circa două milioane de euro, alocați în cea mai mare parte de Finlanda.

Secretariatul de la Helsinki va avea sarcina să reunească o rețea de experți, profesori universitar și înalți funcționari, specialiști în această problemă, din diferite țări participante.

Rețeaua „se va concentra asupra cercetării, formării și schimbului de mijloace practice” împotriva amenințărilor hibride, a subliniat Arvonen, precizând că nu se pune problema să se intervină în fiecare caz separat asupra atacurilor țintite.

Potrivit lui Arvonen, Finlanda este țara-gazdă ideală, deoarece guvernul său a creat deja o rețea similară la nivel național și are „experți buni în problema Rusiei”.

SUA și Germania au acuzat recent Rusia de atacuri cibernetice și de campanie de dezinformare. Washingtonul a acuzat Kremlinul că s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din acest an, care au dus la victoria lui Donald Trump.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...