Linkuri accesibilitate

Polonia își va alege noul președinte peste două săptămîni


Andrzej Duda, candidatul opoziției conservatoare
Andrzej Duda, candidatul opoziției conservatoare

În primul tur al alegerilor prezidențiale două exit poll-uri i-au acordat lui Andrzej Duda peste 34% din voturi, iar lui Bronislaw Komorowski, 32-33%.

Rezultatele preliminare ale primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia arată un rezultat mult mai strâns decât se anticipase între președintele Bronislaw Komorowski și contracandidatul său conservator, Andrzej Duda, care se vor confrunta și în turul doi, la 24 martie.

Sondajele la ieșirea de la urne îl plasau pe conservatorul Andrzej Duda în fața președintelui Bronislaw Komorowski, deși cercetările de până la vot îi preziceau președintelui de centru-dreapta un avantaj confortabil.

Două exit poll-urile i-au acordat lui Duda peste 34% din voturi, iar lui Komorowski - 32-33%.

Rezultatul șovăielnic al președintelui în primul tur este un semnal de alarmă pentru aliații acestuia din guvern, Platforma Civică, care speră să-și reînnoiască a pentru treia oare mandatul la guvernare la alegerile parlamentare de anul acesta.

Vorbind după închiderea secțiilor de vot în fața suporterilor adunați pe Stadionul Național de la Varșovia la ceea ce trebuia să fie o sărbătorire a succesului, Komorowski a spus că va încerca să refacă legăturile cu alegătorii dezamăgiți de cei care-i conduc.

„Cunoaștem rezultatele preliminare ale primului tur de scrutin. Cred că trebuie să le interpretăm drept un avertisment serios pentru întreaga tabără a puterii în sens larg. Trebuie să tragem concluzii esențiale din aceste alegeri. Trebuie să ne aplecăm urechea la vocea alegătorilor”.

În vârstă de 62 de ani, Komorowski este președinte din 2010, când a câștigat alegerile anticipate după moartea fostului președinte conservator Lech Kaczynski în tragedia aviatică de la Smolensk. Și-a construit campania de acum pe ideea că el poate asigura cel mai bine securitatea națională, pe fundalul crizei din Ucraina. În Polonia, cele mai multe împuterniciri îi revin primului ministru, dar președintele este comandantul forțelor armate, are prerogative în domeniul politicii externe și dreptul să blocheze legi.

Andrzej Duda, cu 20 de ani mai tânăr, a candidat din partea Partidului Lege și Justiție, promițând micșorarea vârstei de pensionare și amânarea aderării Poloniei la zona euro, care ar duce, în opinia lui, la scumpiri.

Încurajat de rezultatele primului tur, Duda și-a îndemnat suporterii să muncească pentru victorie în turul doi, de la 24 mai.

„Avem în față două săptămâni dificile, o muncă imensă și grea. Nimeni nu câștiga alegerile cu forțe proprii și, de aceea, cer un sprijin și mai mare din partea tuturor concetățenilor. Fără el, nu pot fi câștigate alegerile prezidențiale și eu cred cu tărie că victoria se mai află în fața noastră”.

Pe locul trei la primul tur de scrutin s-a situat un muzician rock,

Paweł Kukiz
Paweł Kukiz

Pawel Kukiz, care a obținut peste 20% din voturi. Iar turul doi ar putea fi tranșat în favoarea celui care va avea de partea sa alegătorii lui Kukiz. În alegerile din trecut, muzicianul sprijinise aliați ai președintelui Komorowski.

Alegerile prezidențiale sunt văzute ca o repetiție înaintea parlamentarelor din luna octombrie, când Platforma Civică de centru-dreapta a primei ministre Ewa Kopacz se va lupta cu Partidul Legii și Justiției.

Guvernul are argumente economice puternice – Polonia este singura țară a Uniunii Europene care a evitat recesiunea după criza financiară din 2008. Dar guvernul se confruntă cu apetitul alegătorilor pentru figuri proaspete.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG