Consulul Republicii Moldova în Turcia, reținut pe Aeroport: „Pericol pentru securitatea internațională”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consulul general al Republicii Moldova din Instanbul, Veaceslav Filip, a fost reţinut miercuri de Procuratura Anticorupţie, fiind bănuit într-un dosar de corupere pasivă. Operaţiunea de reţinere a avut loc pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul coborâse din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

Documentarea acţiunilor ilicite ale diplomatului a avut loc în toamna acestui an de Procuratura Anticorupţie, Procuratura municipiului Chişinău, cu suportul Serviciului de Informaţii şi Securitate. Potrivit probelor acumulate, consulul ar fi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare.

Deasemenea, acesta mai este bănuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor ce ţin de politica privind lupta cu terorismul internaţional.

În această operațiune a fost implicat și Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit șefului instituției, Mihai Balan, consulul, prin acțiune sale, a pus în pericol securitatea internațională.

Consulul a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar acţiunile de urmărire penală continuă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...