Borisov, al cărui guvern era oricum minoritar, a promis înaintea alegerilor prezidenţiale că va demisiona dacă acest scrutin nu va fi câştigat de candidata pe care el a susţinut-o, conservatoarea Ţeţka Ţaceva, preşedinta parlamentului de la Sofia.

Dar alegerile au fost câştigate duminică în turul doi de Rumen Radev, candidat independent susţinut de Partidul Socialist. Prin urmare, Borisov şi-a respectat promisiunea şi a demisionat.

'Rezultatele alegerilor prezidenţiale de duminică au arătat clar să societatea doreşte o schimbare', a spus miercuri Borisov în faţa parlamentului. 'Votul impune o schimbare a situaţiei politice', a adăugat el.

Acum preşedintele în exerciţiu, Rosen Plevneliev, urmează să solicite celui mai mare partid din legislativ — respectiv formaţiunea GERB, condusă de Borisov — să formeze un nou guvern, dar Borisov a declarat deja că va respinge solicitarea, un anunţ similar venind din partea socialiştilor, a doua forţă politică a ţării.

Dezbaterea electorală premergătoare scrutinului prezidenţial s-a concentrat pe criza provocată de valul de migranţi şi pe relaţiile cu Rusia, ţară faţă de care sondajele arată o creştere a simpatiei bulgarilor, în paralel cu scăderea încrederii faţă de Uniunea Europeană.

Ambii candidaţi au susţinut respectarea angajamentelor asumare de Bulgaria în cadrul NATO şi al UE, însă Radev, fostul comandant al forţelor aeriene bulgare, s-a arătat îngăduitor faţă de acţiunea Rusiei de anexare a Crimeii şi a susţinut relaxarea sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.