(INFOGRAFICE) Tot ce trebuie să știi despre felul în care americanii își aleg președintele; Alegerile din SUA, explicate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În noapte de marţi spre miercuri, o bună parte a lumii va fi cu ochii pe SUA unde au loc alegerile pentru funcţia de şef al statului. Hillary Clinton, nominalizata Partidului Democrat, se va confrunta cu Donald Trump, reprezentantul Partidului Republican.

Va fi declarat învingător candidatul care va aduna cele mai multe voturi electorale din totalul de 538, adică cel puţin 270.

Fiecare stat din SUA, 50 în total, este reprezentat de un număr de electori stabilit în funcţie de populaţia statului respectiv. De exemplu, cel mai mare stat ca populaţie din SUA este California care are alocat un număr de 55 de voturi electorale (55 de electori), iar Alaska, statul federal cu cea mai mică populaţie, are doar 3 voturi electorale (3 electori).

În fiecare stat federal se numără toate voturile valabil exprimate, iar candidatul câştigător primeşte toate voturile electorale din acel stat.

La nivelul SUA există 538 de voturi electorale distribuite diferit, în funcţie de populaţia unui stat. Din acest motiv, unele state sunt mai importante pentru candidaţi în campania electorală şi în ziua votului decât altele.
1
Numărul voturilor electorale repartizate fiecărui stat în funcţie de populaţie. Sursa: Wikipedia.org

Trebuie adăugat că sunt state unde în mod tradiţional câştigă democraţii, cum ar fi California şi altele în care în mod tradiţional câştigă republicanii, cum ar fi Texas.

Sunt şi state unde lucrurile nu sunt clare. Florida are 29 de voturi electorale, iar sondajele arată că cei doi candidaţi sunt la egalitate. Cine va câştiga Florida face un pas decisiv spre Casa Albă.

Trump câştigă dacă se ajunge la o situaţie de baraj

Candidatul care va aduna jumătate plus unu din numărul total de electori va fi declarat câştigător, adică Hillary Clinton sau Donald Trump vor ajunge la Casa Albă dacă unul dintre ei va strânge cel puţin 270 de voturi electorale.

În cazul în care va fi egalitate, 269 la 269, preşedintele va fi numit în urma unui vot în Congres (Camera Deputaţilor din SUA). În această situaţie, Trump va fi noul preşedinte al SUA pentru că Partidul Republican are majoritatea în acest for legislativ.

FBI şi resetarea cursei prezidenţiale

Hillary Clinton a condus cea mai mare parte a campaniei electorale, iar după cele trei dezbateri televizate părea că nu mai poate pierde cursa. Scrisoarea trimisă de către James Comey, şeful FBI reprezentanţilor din Congres, în care anunţă că în computerul lui Anthony Weiner (un politician democrat acuzat că a purtat corespondenţa erotică cu o minoră) au fost găsite mail-uri adresate lui Hillary Clinton a relansat cursa prezidenţială.

Anthony Weiner se află în mijlocul unei anchete privind legături nepotrivite cu minore, iar soţia acestuia Huma Abedin a fost consiliera principală a lui Hillary Clinton. Cei doi au divorţat, iar Huma Abedin şi-a dat demisia şi din echipa lui Clinton.
s2.ziareromania.ro
Majoritatea şanselor de a câştiga alegerile sunt de partea lui Hillary Clinton, dar Trump are o revenire spectaculoasă. Sursa: FiveThirtyEight.com

În acest moment, Donald Trump şi Hillary Clinton sunt umăr la umăr atât în sondajele naţionale cât şi în statele decisive. La votul popular, reprezentanta democraţilor are trei procente în faţa republicanului, dar în sistemul de vot cu electori nu contează numărul absolut de voturi obţinut de un candidat sau altul, ci numărul de voturi electorale. În anul 2000, Al Gore a câştigat votul popular, dar a pierdut alegerile în faţa lui George W. Bush.
3
Estimarea votului electoral şi pe cel al votului popular pentru cei doi candidaţi. Sursa: FiveThirtyEight.com

Statele cheie şi de ce sunt importante Florida şi New Hampshire pentru cei doi candidaţi

Statele unde se va da cea mai mare bătălie în noapte de marţi spre miercuri vor fi: Florida, 29 de electori, Pennsylvania – 20 de electori, Michigan – 16 electori, North Carolina – 15 electori, Virginia – 13 electori, Colorado – 9 electori, Ohio – 18 electori.

Cei care se vor uita la CNN în noaptea de marţi spre miercuri şi ţin cu Hillary Clinton, ar trebui să ştie că pentru candidatul democrat, votul din micuţul stat New Hampshire, 4 electori, poate fi decisiv. Câştigarea statelor în care e clar favorită plus New Hampshire îi poate aduce preşedinţia chiar dacă pierde Florida şi cei 29 de electori ai săi.

Pe de altă parte, Donald Trump trebuie să câştige Florida cu orice preţ pentru a ajunge la Casa Albă. Aşa că este de aşteptat ca, în noaptea de marţi spre miercuri, televiziunile şi site-urile de ştiri americane să ne bombardeze cu informaţii şi sondaje din New Hampshire şi Florida.

În cazul în care votul dintr-un stat va deveni decisiv, iar rezultatele exit-poll-urilor din acel stat sunt în marja de eroare, avem de-a face cu o cursă prea strânsă pentru a se putea pronunţa numele unui câştigător înainte de numărătoarea finală a voturilor.

Aşadar, este foarte probabil să auzim cunoscuta expresie: „The race is to close to call!” Şi, deci, se poate întâmpla ca după o noapte petrecută în faţa televizorului, a computerului sau a smart-phone-ului să mergem la culcare fără să ştim cine va fi cel mai puternic om al lumii libere pentru următorii patru ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...