Linkuri accesibilitate

Un nou sondaj de opinie la Chișinău


Moldova, ultimul sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor,
Moldova, ultimul sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor,

Experți: aşteptările alegătorilor de la următorul şef de stat sunt exagerate faţă de prerogativele pe care i le oferă Constituţia.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 49,8% ar vota pentru socialistul Igor Dodon, față de 39,7% pentru lidera PAS, Maia Sandu, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. 15%, au spus că își mai pot schimba părerea până la votul de duminică, iar 7% nu au putut spune cât de siguri sunt pe opțiunea lor. Mai multe despre ce dezvăluie acest sondaj în afara acestor cifre, ne spune Alla Ceapai.

Cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că în primul tur au votat pentru liderul socialiştilor. Prin urmare, ar fi şi firesc handicapul ce-l desparte pe Igor Dodon de Maia Sandu.

Situaţia se poate schimba însă până la alegeri, a explicat preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu:

„Din start vă spunem că aceste rezultate nu duc cont de votul diasporei care este clar că va schimba aceste cifre. Mai mult decât atât până la 13 noiembrie vor avea loc dezbateri electorale, deocamdată doar la ProTV a avut loc o primă rundă de dezbateri, care pot influența asupra rezultatului final al scrutinului.”

Victor Mocanu notează că doar 65 la sută dintre respondenți au spus că opţiunea de vot exprimată în sondaj este una definitivă. Ceilalți respondenți, care constituie o treime, şi-ar putea revizuia opțiunea până duminică.

Deşii ambii candidați au anunțat anterior că îşi vor concentra eforturile în mobilizarea absenteiștilor, rezultatele sondajului sugerează că intenţia de vot a rămas la nivelul ratei de participare din primul tur, de aproape 50 la sută.

Sociologul Doru Petruţi spunea recent într-un interviu la radio Europa Liberă că ar fi nevoie de o prezenţă la vot de cel puţin 60 la sută pentru ca „diferenţa între Igor Dodon şi Maia Sandu să se reducă”. „Lucruri greu de îndeplinit. Nu imposibil, dar foarte greu de îndeplinit”, a punctat Doru Petruţi.

Datele sondajului confirmă constatările mai multor experţi şi anume că aşteptările alegătorilor de la următorul şef de stat sunt exagerate faţă de prerogativele pe care i le oferă Constituţia.

Peste 60 la sută dintre respondenţi cred că viitorul preşedinte ar trebui să se preocupe întâi de toate de problemele sociale şi cele economice, de exemplu, să majoreze pensiile şi salariile, să micşoreze preţurile şi să soluţioneze criza din sectorul financiar-bancar. Fiecare a cincea persoana chestionată crede că şeful statului ar trebui să soluţioneze prioritar problemele politice, inclusiv să dizolve parlamentul și să inițieze procedura alegerilor anticipate. În jur de 23 la sută aşteaptă de la şeful statului să lupte împotriva corupţiei. În acelasi timp, pe lista de preocupări prioritare pe care si le imaginează respondenții nu figurează domeniul apărării, tocmai cel pe care in are in grija preşedintele, conform Constituţiei. Din nou, Victor Mocanu:

„Populaţia nu ţine cont de prerogativele, împuternicirile președintelui, de ce activităţi trebuie să desfăşoare şeful statului conform Constituţiei. Pe alegător îl doare că are un trai indecent. Pe dânşii aceste probleme îi deranjează.”

La întrebarea despre activitatea foștilor președinți, cei mai mulţi dintre respondenţi l-au lăudat pe liderul comuniştilor, Vladimir Voronin şi l-au criticat pe actualul şef de stat, Nicolae Timofti.

Victor Mocanu a precizat că sondajul a fost realizat exclusiv la inițiativa și din resursele Asociației Sociologior şi Demografilor, pe care o conduce. Acesta este primul şi singurul sondaj publicat între cele două tururi ale scrutinului. Cercetarea a fost prezentată în ultima zi când potrivit legislaţiei mai pot fi prezentate sondaje de opinie înainte de alegeri.

XS
SM
MD
LG