Linkuri accesibilitate

Buletinele de vot au fost tipărite în română și rusă, or țara are o singură limbă oficială, care nu este rusa (Răzvan Voncu/Adevărul)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei de la București.

Majoritatea articolelor referitoare la primul tur al prezidențialelor din Republica Moldova sunt scrise înainte de aflarea rezultatelor. O singură reacție la cald, venită din partea ”consultantului politic” Cozmin Gușă (este prezentarea de pe site-ul stiripesurse.ro, care preia o declarație făcută la un post de televiziune).”Pentru prima dată, este extraordinar ce se întâmplă la Chișinău, e istorie sub ochii noștri, abia acum, cu acest scor al Maiei Sandu, putem spera că Moldova se rupe spre atlantism (...)Cu acest demers și cu Maia Sandu la acest scor, putem spune că anumiți oameni din statul român și-au făcut treaba în ultima vreme". În opinia lui Cozmin Gușă, Moscova nu a țintit la fel de bine investind în candidatura lui Igor Dodon.

Armand Goșu reamintește în ediția on-line a revistei 22 care a fost miza scrutinului de ieri: trimiterea lui Igor Dodon în turul al doilea, scenariul de care se temea cel mai mult. Goșu nu are o explicație foarte clară a retragerii din cursă a democratului Marian Lupu, în condițiile în care Vlad Plahotniuc l-ar prefera pe Dodon președinte: îl poate controla cu afaceri de corupție, în timp ce Maia Sandu nu are niciun fel de ”schelete în dulap”. În turul doi, balanța ar putea fi înclinată de candidatul partidului condus de Renato Usatîi. Cum ”Usatîi și Dodon sunt în competiție pe același tip de electorat, nostalgic, anti-european și care vrea aderarea la Uniunea Euro-Asiatică”, rezultă că Maia Sandu, ”are, cel puțin teoretic, un bazin mult mai larg de unde poate colecta voturile în turul doi, de la electoratul lui Leancă, Ghimpu etc până la absenții din primul tur”, spune analistul de la 22,.

Pe site-ul ziare.com, Cosmin Popa este de asemenea încrezător în șansele Maiei Sandu. Ea a a reușit să depășească paradigma confruntării est pro-rus și vest pro-european, propunând tema anticorupției, care îi interesează pe toți. Clipurile sale electorale și-au distribuit atent mesajul pe categorii și genuri, sunt subtitrate în limba rusă, iar referirile la România lipsesc cu desăvârșire. În schimb Dodon ar fi greșit grav declarând pentru presa rusă că Crimeea este a Rusiei. ”Și-a ales cel mai prost moment să irite Kievul”. Însă marile lovituri le-a încasat din partea foștilor prieteni de coaliție: retragerea democratului Marian Lupu a avut aparența retragerii sprijinului pentru Dodon din partea atotputernicului Vlad Plahotniuc.

În „Adevărul”, Răzvan Voncu se miră că nimeni din rândul observatorilor internaționali la aceste alegeri nu a sesizat un aspect în contradicție cu Constituția Republicii Moldova: buletinele de vot au fost tipărite în română (moldovenească) și rusă, or țara are o singură limbă oficială, care nu este rusa.

în România se agită din nou tema pierderii Ardealului, în contextul dezbaterilor pe tema unirii cu Basarabia. Un comentariu semnat în Ziare.com de Ioana Ene-Dogioiu spune că UDMR a pus în mai multe orașe din Transilvania afișe care spun că localitățile ”ar trebui salvate de București”. Ele pot rezona chiar în rândul votanților etnici români din Ardeal. ”Dincolo de munți, scrie comentatoarea, se și voteaza majoritar diferit de restul țării”, ”dacă veți vorbi cu românii de dincolo de Carpați, veți vedea că există o enervare vizavi de mitici".

XS
SM
MD
LG