„În ultimii doi ani am avut onoarea de a mă afla zilnic printre oameni. Concetăţenii mei, oameni neglijaţi şi nedreptăţiţi de guvernare, dar curajoşi şi demni, alături de care am iniţiat mişcarea protestară şi în scurt timp am devenit sute de mii, ani la rând am luptat cu sistemul putred de corupt, am demascat scheme de jefuire a statului şi a oamenilor de sute milioane de lei.

Cum niciunul dintre vinovaţi nu a fost tras la răspundere, protestul a fost singura cale de a mai schimba lucrurile. Chiar după primele mitinguri am obţinut careva rezultate. Datorită celor care au protestat la 3 mai, a fost oprit jaful a 7 miliarde de lei din rezervele BNM. Întreaga lume a aflat adevărul despre cei care conduc astăzi Republica Moldova. Împreună am obţinut alegeri prezidenţiale directe.

Am fost în sute de localităţi şi am strâns mâinile a mii de oameni. I-am ascultat şi le-am dat cuvântul meu de onoare că voi lupta în continuare pentru drepturile lor. Oamenii fierb. Sărăcia şi nevoile i-au adus la disperare totală. Cetăţenii aşteptă să vină la ei cineva care să îi înţeleagă, neînsoţiţi de gărzi de corp şi umbrele antiglonţ.

Nu am uitat niciodată de cetăţenii moldoveni pe care sărăcia i-a făcut să-şi părăsească ţara şi să plece undeva în lume pentru a le asigura copiilor lor o viaţă mai bună şi părinţilor lor un trai decent. Am un deosebit respect pentru aceşti oameni care fac sacrificii enorme de dragul familiilor, dar şi al ţării pe care au fost nevoiţi să o părăsească. Azi, Republica Moldova supravieţuieşte datorită remitenţelor de peste hotare.

Alegerile de mâine pot reprezenta punctul de cotitură pentru istoria Republicii Moldova. Putem să ne luăm soarta în propriile mâni, putem să ne facem un viitor la noi acasă. Trebuie să participăm la alegeri, să ne exprimăm dorinţa, să fim vigilenţi pentru a nu admite fraude. Moldoveni din diasporă, puneţi mâna pe telefon şi sunaţi acasă şi îndemnaţi-i pe cei din Moldova să facă o alegere chibzuită şi pentru voi, ca să puteţi veni acasă, să vă recăpătaţi unitatea familiilor. Suntem mulţi, vom reuşi. Aşa să ne ajute Dumnezeu.”
 

Oamenii. Cetăţenii. Părinţii, copiii şi buneii noştri. Sunt fericit că am fost şi voi fi mereu printre ei. La proteste, la mitinguri, în sălile caselor de cultură, la primării, în câmp sau oriunde ne-a prins timpul şi locul. Sunt fericit pentru că v-am cunoscut, v-am strâns mâinile trudite, v-am ascultat sfaturile şi vorbele înţelepte. Sunt mâhnit, însă, pentru că am văzut cu ochii mei ce v-au făcut blestemaţii de guvernanţi. De ieri şi de azi. Nu şi de mâine. Pentru că acum, ca niciodată, sunt hotărât să schimb radical lucrurile în Moldova. Pentru voi şi împreună cu voi! Vreau să redevenim o ţară. Pentru oameni. Pentru cetăţeni. Pentru părinţii, copiii şi buneii noştri.

Posted by Andrei Nastase on Thursday, September 22, 2016