Cancelarul, care conduce CDU, şi Horst Seehofer, liderul creştin-socialilor bavarezi, au convenit vineri ca dna Merkel să nu fie prezentă la conferinţa ce va începe vineri la Munchen, o decizie care întrerupe o tradiţie de un deceniu.

În pofida îndelungatei lor relaţii ca aliaţi politici, Seehofer a devenit 'un ghimpe' în tabăra lui Merkel anul trecut, prin cererea insistentă de fixare a unui plafon pentru numărul de refugiaţi primiţi în Germania.

Cu toate acestea, cancelarul şi-a menţinut promisiunea de a acorda refugiu sirienilor şi a insistat ca Germania să păstreze graniţele deschise. Germania a primit în 2015 aproximativ 800.000 de migranţi.

La fel ca Seehofer, majoritatea germanilor — 60%, conform unui sondaj TNS Emnid din septembrie — susţin plafonarea numărului de refugiaţi ce pot intra anual în Germania.

Potrivit cotidianului de mare tiraj Bild, primul care a pus în circulaţie ştirea, disputa dintre cei doi lideri politici este aproape de a fi rezolvată, rămânând însă câteva puncte divergente.