„Azi, la Montreuil-Bellay, Franţa evocă o dramă care a fost ignorată multă vreme (...) Republica recunoaşte suferinţa nomazilor încarceraţi şi îşi asumă responsabilitatea pentru drama de la Montreuil-Bellay", a afirmat preşedintele francez la ceremonia prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la eliberarea deţinuţilor din cel mai mare lagăr de concentrare gestionat de Vichy între 1940 si 1946.

Este prima dată când un şef al statului francez îşi asumă responsabilitatea pentru crimele din lagărul de concentrare situat în nord-estul Franţei, în care au fost închişi aproximativ 6.000 de nomazi, printre care 2.000 de romi. Sute nu au supravieţuit încarcerării.

„Nu trebuie să uităm că în alte regiuni, nomazii au fost deportaţi la Auschwitz", a amintit Hollande în omagiul său rostit în faţa mai multor supravieţuitori.

El a mai adăugat că Franţa trebuie să recunoască memoria patimilor comunităţii rome şi că este de datoria tuturor cetăţenilor francezi să fie uniţi şi să respecte valorile Republicii franceze — libertate, egalitate si fraternitate.

Montreuil-Bellay nu este singurul lagăr de concentrare unde au fost închişi şi ucişi deţinuţi romi. Astfel de crime au mai avut loc la Saliers, în sudul Franţei.