„E un show de prost gust. La întrebările noastre concrete comuniştii şi democraţii încearcă să protejeze informaţiile ca să nu aflăm noi. Nu vor să ne ofere date concrete referitor la firme, nu vor să ofere date concrete referitor la termeni şi unde au plecat banii. Doar informaţii generale. Se creează impresia că această comisie a fost creată de ochii lumii”, a declarat Igor Dodon ieri, în cadrul şedinţei Parlamentului.

În replică, preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PD Marcel Răducan a calificat acuzaţiile drept „truc politic”.

În urma informaţiilor prezentate de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Centrul Naţional Anticorupţie, Dodon a tras concluzia că leul moldovenesc s-a depreciat drastic după ce în noiembrie anul trecut 13 miliarde de lei au fost convertiţi în valută, iar suma - transferată peste hotare. 

Ceilalţi membri ai comisiei de anchetă au refuzat să ofere detalii despre audieri, invocând secretul anchetei. 

Săptămâna viitoare, la audieri în Parlament urmează a fi chemat Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Comisia specială de anchetă creată de Parlament pentru a investiga fluctuaţiile valutare şi situaţia de la BEM mai are la dispoziţie 10 zile calendaristice pentru a veni cu un raport în faţa deputaţilor.