Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului s-a lăudat că structura pe care o conduce a aplicat legea corect şi a împărţit sancţiuni atunci când a fost cazul. Drept exemplu, Dinu Ciocan a menţionat sancţionarea posturilor care au prezentat informaţii eronate şi manipulatorii privind conflictul din Ucraina.

„În relatarea în cadrul buletinelor informative transmise din Federaţia Rusă prin intermediul posturilor de televiziune Prime, TV 7, Ren TV, RTR Moldova şi Rossia 24 se promovează şi se intensifică zvonuri neconfirmate, se manipulează prin text şi imagini, se utilizează etichetări, se manipulează şi se dezinformează opinia publică din Republica Moldova cu privire la evenimentele din Ucraina. CCA a sancţionat cu avertizări publice şi amenzi maxime posturile de televiziune Prime, TV 7 şi RTR Moldova”, a declarat preşedinte Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan.

La runda întrebări-răspunsuri însă au curs reproşurile.

„Acest post de televiziune a favorizat un concurent electoral PD - 25 de minute pe zi, conform OSCE, ceea ce constituie, dacă facem un calcul simplu, 150 de mii de euro pe zi. Dvs. într-adevăr aţi luat atitudine şi aţi sancţionat Prime cu 5.400 de lei, ceea ce este egal cu trei secunde de cost electoral al unui minut, adică absolut firesc că în cazul de faţă nu aţi atras la răspundere canalul Prime. Şi a doua întrebare, cum aţi sancţionat canalul 2, canalul 3 şi Publika TV, care, potrivit raportului OSCE, tot au favorizat un concurent electoral - PD?”, s-a interesat deputatul PSRM Vlad Bătrâncea. 

„Au fost sancţionate conform prevederilor regulamentului pentru favorizarea unui concurent electoral. Ar trebui să fie modificată legislaţia astfel încât să fie majorate aceste sancţiuni şi să fie proporţionale încălcării”, a fost răspunsul lui Ciocan.

În replică, Vlad Bătrâncea a acuzat CCA că s-a transformat într-o unealtă politică şi că deserveşte guvernarea.

Totodată, un alt deputat PSRM, Bogdan Ţîrdea, l-a întrebat pe preşedintele CCA de ce acceptă monopolul celor 7 radiodifuzori despre care presa a scris în nenumărate rânduri că sunt ale oligarhului din PD, Vladimir Plahotniuc.

„Nu există un radiodifuzor care a încălcat aceste prevederi. Referitor la monopol, noi întotdeauna ne-am expus pentru modificările Codului Audiovizualului în ceea ce priveşte transparenţa în proprietatea mass-media”, a răspuns evaziv Dinu Ciocan.

La rândul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu s-a interesat de ce în raport nu există niciun cuvânt despre ce a făcut CCA pentru ca producţia informativă să fie autohtonă, în situaţia în care suntem invadaţi de producţie rusească.

Nu au avut întrebări numai deputaţii din Partidul Democrat, care, dimpotrivă, au propus încheierea dezbaterilor la acest subiect. Pentru asta au votat PLDM, PD şi PCRM. Criticile la adresa CCA însă au continuat de la tribuna centrală, la runda luări de cuvânt.

„Aţi vrut să închideţi Jurnal TV, aţi vrut să închideţi Accent TV. Dacă nu vă place, stimaţi deputaţi, ceea ce vedeţi în oglindă, schimbaţi-vă faţa pentru că ceea ce faceţi voi acolo este reflectat, începând cu furturile de milioane. Democraţie, stimaţi colegi, înseamnă dreptul la libera exprimare şi trebuie să-l respectaţi!”, a declarat deputatul PSRM Ion Ceban

O opinie surprinzătoare a fost lansată de liderul PLDM, care a sugerat că legea trebuie să fie schimbată astfel încât jurnaliştii să poarte răspundere pentru critică.

„Nu am în vedere restricţionare, favorizare, dar o reglementare în baza căreia cetăţeanul RM să primească o informaţie echidistantă, de a fi protejat de calomnie, de manipulare şi etichetare neprobată din partea instituţiilor media”, a propus Vladimir Filat.

Libertatea presei este în pericol, a avertizat, la rândul său, deputatul liberal Corina Fusu.

„Partidul Democrat a avut parte de cea mai mare monitorizare la toate posturile de televiziune însumate pe toată perioada campaniei electorale. Concluzie: Jurnalismul din Republica Moldova, cu mici excepţii, s-a transformat în jurnalism de propagandă politică. Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult sunt declaraţiile PCRM că şi-ar dori să controleze CCA şi Consiliul de Observatori. Spun ruşinos şi îmi pare rău că închei discursul cu „Au revoir la liberté d’expression! Goodbye freedom of media!”, a conchis deputatul liberal.