El ar fi favorizat compania care a câştigat licitaţia privind reabilitarea bulevardelor Ştefan cel Mare şi Constantin Negruzzi, precum şi a străzii Vasile Alecsandri din Chişinău. Primarul respinge toate acuzaţiile. 

Decizia de a iniţia controlul în privinţa lui Dorin Chirtoacă a venit după ce Comisia Naţională de Integritate a primit două sesizări pe numele primarului. Prima - din partea deputatului Ion Ceban, iar cea de-a doua - din partea unui grup de consilieri municipali. Ambele se referă la faptul că edilul capitalei ar fi favorizat compania care a câştigat licitaţia privind reconstrucţia bulevardelor Ştefan cel Mare, Constantin Negruzzi şi a străzii Vasile Alecsandri.

În cadrul concursului pentru selectarea antreprenorului, care s-a desfăşurat în luna februarie a anului trecut, şi-au prezentat ofertele şase companii internaţionale. Două din România, două din Bulgaria, una din Spania şi una din Italia. Comisia de evaluare, în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă, a desemnat învingătoare compania românească „Delta ACM".

„Licitaţiile organizate în cadrul Primăriei pentru reabilitarea unor străzi din Chişinău ar fi făcute cu unele încălcări şi ar fi neobiective. Dat fiind faptul că domnul Chirtoacă este preşedintele acestei comisii de licitaţie, se presupune că ar fi favorizat una dintre firme pentru a câştiga această licitaţie”, a precizat ofiţerul de presă de la CNI, Cristina Dumbrăvan.

Consilierii municipali care au semnat sesizarea adresată CNI, consideră că prin desemnarea firmei din România, Dorin Chirtoacă ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste un milion 500 de mii de euro. Şi asta pentru că ofertele propuse de cele două firme bulgare ar fi fost mai avantajoase decât cea prezentată de compania românească. În vreme ce primele două ar fi cerut sume între 9 şi 10 milioane de euro pentru executarea lucrărilor, compania „Delta ACM" a cerut 11 milioane şi jumătate.

Diferenţa de un milion şi jumătate de euro ar constitui 15% din bugetul total destinat reparaţiei capitale a străzilor din Chişinău. Aceeaşi firmă, „Delta ACM", a executat şi lucrările de reabilitare a străzii Alecu Russo din Chişinău, iar în urma unui control efectuat în 2013 de către Inspecţia de Stat în Construcţii, instituţia a avut unele obiecţii privind calitatea lucrărilor.

Contactat de Jurnal TV, primarul capitalei a declarat că respinge toate învinuirile ce i se aduc. Dacă se va stabili că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, Dorin Chirtoacă, riscă o amendă de până la 6 mii de lei.