Veaceslav Platon se adresează din Penitenciar ambasadorilor SUA și UE, cerând anchetarea lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat în prezent în arest, a adresat o scrisoare deschisă procurorului general interimar Eduard Harunjen și ambasadorilor SUA și UE la Chișinău, James Pettit și Pirkka Tapiola, în care cere interogarea oligarhului Vladimir Plahotniuc și a mai multor persoane din anturajul acestuia în dosarul său.

Platon îl acuză, totodată, pe procurorului general interimar Eduard Harunjen de tergiversarea dosarului, declarând că a trecut mai bine de o lună de la declarațiile sale împotriva oligarhului Plahotniuc, însă Procuratura nu se grăbește să-l audieze.

În scrisoare sa, Platon mai cere audierea omului de afaceri Serghei Iaralov, despre care se spune că ar fi coordonatorul jafului din sistemul financiar-bancar moldovenesc, noului și ex-președintelui Consiliului director al Victoriabank Cornel Ghimpu și Nataliei Politov-Cangaș, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, președintelui Parlamentului Andrian Candu și ex-premierului Vlad Filat.

„A trecut mai mult de o lună de la dovezile prezentate împotriva lui Plahotniuc și grupului său, care a participat la furtul miliardului de dolari. Am rugat să fie interogați Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Cornel Ghimpu, Nataliei Politov-Cangaș, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Vlad Filat, deoarece am descris în detalii cum au decurs lucrurile la Victoriabank, Banca de Economii și Banca Națională a Moldovei. Dar tu, Harunjen, dintr-un motiv oarecare eviți să audiezi aceste persoane. Totuși, vreau să-ți amintesc că investigația Kroll confirmă cele spune se mine. Nu este nevoie să dispui de abilități analitice speciale pentru a ghici că sarcina ta principală nu este că afli adevărul despre aceste infracțiuni, ci să mușamalizezi cazul”, se arată în scrisoarea lui Platon.

În opinia lui Platon, în Republica Moldova Procuratura a devenit, oficial, „o mașină de tocat destine umane”.

„Sadism și mizantropie sunt principiile Procuraturii. Am înțeles că o astfel de Procuratură își dorește Plahotniuc, iată de ce încearcă să vă păstreze la putere prin frică și represiune”, se mai arată în scrisoarea omului de afaceri.

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în dosarul furtului miliardului de dolari din sistemul financiar bancar moldovenesc. Procurorii spun că peste 800 de milioane de lei au fost scoşi din ţară de acesta prin intermediul tranzacţiilor internaţionale prin mai multe bănci din Letonia şi Marea Britanie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...