Povestea uimitoare a omului care a supravieţuit 28 de ore înotând în Oceanul Indian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Când Brett Archibald a căzut de pe o navă în Oceanul Indian, într-o noapte furtunoasă, a crezut că va muri. A petrecut mai mult de 28 de ore singur pe mare, unde s-a întâlnit cu un rechin şi a fost atacat de pescăruşi.

BBC a prezentat într-un amplu articol povestea sa uimitoare de viaţă. „Pur şi simplu mă uitam cum se îndepărtează luminile navei. Am ţipat, am ţipat din toţi plămânii, însă am realizat foarte repede că nu mă vor auzi niciodată”, a spus bărbatul.

Brett Archibald şi-a amintit momentul în care credea că viaţa lui s-a terminat. Pe la ora locală 2:30, pe 17 aprilie 2013, după ce a leşinat, a căzut dintr-o barcă închiriată, în dreptul coastei Indoneziei. Era furtună, întuneric şi ploua torenţial.

Era într-o vacanţă de surf alături de nouă prieteni şi i se făcuse rău de la mâncare, în timpul unei croaziere de zece ore. A ieşit să ia o gură de aer, când a ameţit şi a leşinat. Când s-a trezit, era în apă, iar barca deja la 10-15 metri distanţă de el.

„Am înotat cât de repede am putut, însă nu aveam nicio şansă să prind din urmă o barcă”, a povestit bărbatul în vârstă de 50 de ani din Cape Town, Africa de Sud.

Era în şoc. Nu şi-a imaginat niciodată că va cădea dintr-o barcă. În următoarele 28 de ore, Brett a fost singur pe mare, însă hotărât să supravieţuiască.

Ca surfer şi înotător experimentat, Brett ştia ce are de făcut: să respire adânc şi să continue să înoate indiferent cât de puternice sunt valurile.

A început să enumere toate titlurile cărţile şi CD-urilor pe care le deţine, în încercarea de a uita de crampele insuportabile. Apoi a început să cânte.

Era epuizat şi a început să aibă halucinaţii, însă mai multe incidente prin care a trecut i-au dat adrenalină şi dorinţă de luptă pentru a rămâne în viaţă.

Atacat de pescăruş

Brett, care a scris o carte despre experienţa sa îngrozitoare, susţine că a inventat propriul stil de bras, ca să-şi poată ţine capul deasupra apei. Când a rămas fără energie, a adormit, însă a fost trezit de pescăruşi.

Pescăruşii l-au lovit în nas şi a început să-i curgă sângele. „Nu ştiam ce se întâmplă, mă simţeam de parcă mă lovise cineva cu o bâtă de baseball”, şi-a amintit el.

Brett crede că pescăruşii încercau să-i scoată ochii. „Dintr-odată mi-a venit un gând – ‘pot prinde unul şi îl pot mânca’. Chiar mă gândeam că pot prinde unul din aer, îi pot rupe capul şi apoi îl pot mânca. L-aş fi mâncat cu fulgi cu tot”, a spus bărbatul.

Bineînţeles că nu şi-a dus planul la îndeplinire. Însă nu a fost singurul incident de care s-a lovit Brett în ocean. După vreo 15 ore de când a căzut din barca, după cum estimează Brett, a simţit o lovitură în rinichiul stâng.

„Iniţial am crezut că e o baracudă, peştele ăla mare. Apoi chestia aia m-a rostogolit prin apă şi m-am gândit că e un rechin”, a povestit el.

În luptă, Brett a reuşit să arunce o privire la peştele care părea „de dimensiunea unui autobuz roşu din Londra”.

„Este ciudată mintea umană. Primul meu gând a fost că o să mă mănânce. Îmi amintesc că mi-am ridicat gâtul şi am spus ‘prietene, rupe-mi gâtul şi gata'”, a povestit bărbatul.

Apoi a observat marginile negre ale înotătoarei. Era un rechin de recif negru. Pentru că făcuse multă vreme surf în Africa de Sud, unde rechinii nu sunt ceva ieşit din comun, Brett a ştiut că acest tip nu reprezintă niciun pericol pentru om.

Atunci, cu mintea obosită, s-a gândit la un nou plan de supravieţuire. „M-am gândit să mă prind de el şi să mă ducă spre un recif”, a arătat el.

Însă, imediat, s-a întâmplat un lucru firesc. Ar fi trebuit ca Brett să răsufle uşurat, însă, în realitate, l-a întristat: rechinul a plecat.

„N-am fost mai devastat în viaţa mea. Aproape că-mi venea să plâng, pentru că era pentru prima dată când găsisem ceva despre care credeam că îmi va salva viaţa”, a arătat bărbatul.

Acum, când îşi aminteşte ce era în mintea lui, nu poate spune decât că avea gânduri „absolut nebuneşti”.

A mai durat 13 ore până când Brett a fost găsit de echipajele de salvare, la aproximativ 20 de kilometri de locul în care căzuse din navă, cu o zi înainte. Tremurând şi având dureri, Brett a fost dus la un spital pentru a primi îngrijire medicală. Slăbise şase kilograme.

Doar gândul la familia sa – soţie şi doi copii în vârstă de şase şi nouă ani la acea vreme – l-a ţinut în viaţă, susţine Brett Archibald.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...