Ajutor vital pentru Putin; Moscova va încasa zeci de miliarde în schimbul armelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi au încheiat sâmbătă contracte în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari în domeniile apărării și energiei, un semn al destinderii relațiilor dintre cele doua țări, relatează AFP.

Putin s-a întâlnit cu Modi, care l-a numit un „vechi prieten”, după ce liderul rus a sosit în statul indian Goa, la un summit al țărilor membre BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Între cele aproximativ 20 de acorduri semnate de cele două țări se află contracte de livrare de către Moscova către New Delhi a celui mai recent sistem de apărare antiaeriană.

India, primul importator mondial în domeniul Apărării, procedează la o actualizare a materialului său militar care datează din epoca sovietică, în valoare de 100 de miliarde de dolari (81 de miliarde de euro), cu scopul de a-și proteja frontierele de Pakistan, inamicul său jurat, și de o Chină tot mai încrezătoare în puterile ei.

Modi a declarat că acordurile semnate cu privire la producerea în comun a unor elicoptere militare ușoare, din care India va achiziționa 200 de unități, unele fabricate în țară, sau a unor fregate „pun bazele unor legături și mai profunde în apărare și economie în anii următori”.

Cele două țări au semnat, de asemenea, un acord de principiu cu privire la furnizarea de către Moscova a unui sistem de apărare antiaeriana sofisticat, despre care nu s-a oferit niciun detaliu.

Presa rusă a scris că Putin și Modi urmează să încheie un acord în vederea livrării de către Moscova a sistemului de rachete antiaeriene de tip S-400, cel mai modern de care dispune Rusia.

Sistemul de tip S-400 a fost recent mobilizat în Siria, unde Rusia poartă o campanie aeriană agresivă de susținere a regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, vechiul său aliat.

În timpul Războiului Rece, India era cel mai apropiat aliat militar al fostei Uniuni Sovietice și unul dintre cei mai importanți importatori de material militar sovietic. Însă, în ultimii ani, New Delhi s-a îndreptat către SUA pentru achiziționarea furniturilor, dar si catre Franta.

India a devenit primul importator de arme din lume.

La rândul ei, Rusia încearcă să iasă dintr-o recesiune economică, provocată de sancțiunile europene care i-au fost impuse din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina și de scăderea prețului hidrocarburilor la nivel mondial, motiv pentru care are mare nevoie să încheie contracte cu India.

Modi și Putin au semnat de asemenea acorduri energetice, cu scopul de a răspunde cererii tot mai puternice de carburanți și electricitate ale economiei indiene, care se află într-o creștere rapidă.

Cea mai mare companie petrolieră rusă, Rosneft, va achiziționa compania indiană Essar Oil cu 13 miliarde de dolari, potrivit presei indiene.

Cei doi lideri au semnat totodată un acord-cadru cu privire la furnizarea unor noi reactoare pentru o centrală în statul Kudankulam, în sudul Indiei, care încearcă să-și limiteze dependenta de cărbune.

Ei au discutat despre „terorismul mondial” și din regiune. Însă Rusia încearcă să-și refacă relațiile militare cu Pakistanul.

Modi urma să îl întâlnească pe numărul unu chinez Xi Jinping sâmbătă seara, înaintea unui dineu al liderilor BRICS, înainte să discute, duminică, despre comerț și lupta împotriva terorismului.

BRICS – care reprezintă 53% din populația mondială și aproximativ 16.000 de miliarde de dolari din PIB-ul lumii – s-a constituit în 2011, cu obiectivul de a contrabalansa influența Occidentului în gestionarea afacerilor lumii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...