Europa se teme de un război: Bugetele de Apărare au crescut subit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ani de secetă în bugetele de Apărare ale majorităţii statelor membre UE, liderii europeni par să accelereze subit cheltuielile în sector, ca urmare a riscurilor de securitate de pe continent.

Cel mai recent raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), citat de postul american CNBC, arată că ţările din Europa de Vest au încheiat o perioadă de austeritate în materie de securitate, anul acesta bugetele de Apărare crescând în medie cu 1%.

Temeri comune

Între 2007 şi 2015, liniştea de pe continent, ca şi criza financiară au generat diminuări de 15 procente în cheltuielile de apărare din Uniunea Europeană.

2016 pare să fie anul în care ameninţările de securitate reprezentate de tendinţele expansioniste ale Rusiei şi pericolul atentatelor au schimbat mentalitatea liderilor europeni, care au decis să finanţeze într-un mod mai consistent sectorul de Apărare.

„Statele europene mai mari au început deja să implementeze politici de creştere a cheltuielilor de apărare, în lumina ameninţărilor continue la adresa securităţii interne”, anunţă Fenella Mcgerty, analist principal al IHS Jane.

Miniştrii Apărării din Spania, Germania, Italia şi Franţa au semnat o scrisoare comună în care solicită omologilor din restul statelor UE crearea unui comandament militar la nivelul Uniunii, acestui organism revenindu-i sarcina de a superviza operaţiunile militare comune.

Mcgerty crede că noul tip de comunicare încrucişată între responsabilii cu securitatea de pe continent vine ca un efect al atentatelor teroriste petrecute în ultimul an în Paris şi Bruxelles.

„Pe măsură ce dimensiunile reţelei construite de Statul Islamic de-a lungul Europei continuă să se facă vizibile, coordonarea între agenţiile de securitate europene a devenit un subiect de interes maxim, iar nevoia de a asigura o comunicare la nivel militar rămâne o provocare constanţa”, explică analistul IHS Jane.

Italia şi Franţa strâng rândurile

La începutul lunii trecute, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker lansa ideea creării unui comandament militar european în vederea coordonării acţiunilor militare comune, iar ideea sa, chiar dacă nu a prins încă o formă clară, pare să dea roade cel puţin în materie de colaborare strânsă în industria Apărării de pe continent.

Italia, spre exemplu, a lansat deja o ofertă către partenerii francezi de a-şi reuni forţele din sectorul naval pentru a crea o varianta maritimă a gigantului din industria aerospaţială Airbus, informează Defense News.

Italienii ar dori că Parisul să aprobe fuziunea companiilor Fincanteri şi DCNS într-un gigant al construcţiilor navale din sectorul de Apărare.

„Trebuie să lucrăm împreună. Astăzi avem competiţie între firmele europene când, de fapt, ar trebui să concurăm cu firme din restul lumii”, a precizat Giuseppe Bono, directorul şantierului naval italian Fincanteri.

Cele două firme din sectorul de Apărare au colaborat la construcţia fregatelor Horizon şi FREMM, legăturile dintre Fincanteri şi DCNS datând de mai bine de două decenii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...