Motivul: cei doi au făcut agitaţie electorală în faţa bustului lui Mihai Eminescu şi a monumentului lui Ştefan cel Mare. Autorii contestaţiei pretind că atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon ar fi încercat să obţină un plus de imagine pe seama unor personalităţi marcante. Reprezentanţii candidaţilor vizaţi spun însă că nu poate fi vorba despre o încălcare a legislaţiei în aceste cazuri. 

Eşecul de săptămâna trecută, când a cerut fără succes Comisiei Electorale Centrale să-l sancţioneze pe rivalul său, Andrei Năstase, pentru că a apărut într-o fotografie alături de fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, nu l-a descurajat pe Marian Lupu să ceară pedepse şi pentru concurenţii electorali Maia Sandu şi Igor Dodon.

Candidatul PD la prezidenţiale crede că liderul PAS nu ar fi avut dreptul să facă agitaţie electorală pe fundalul bustului lui Mihai Eminescu la Hânceşti, în cadrul unei întâlniri cu alegătorii.

Reprezentantul Maiei Sandu la CEC crede că plângerea lui Marian Lupu este nefondată.

O plângere similară a fost depusă şi în cazul candidatului Igor Dodon, care a susţinut recent o conferinţă de presă pe fundalul monumentului lui Ştefan cel Mare din capitală. Ambele contestaţii depuse de reprezentantul lui Marian Lupu au fost respinse ca neîntemeiate de CEC.