Declaraţia a fost făcută de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

Astfel, ministrul menţionează că din Regulament au fost eliminate toate prevederile referitoare la înregistrarea audio şi video a concursurilor privind selectarea directorilor instituţiilor de învăţământ general, precum şi obligativitatea prezentării de către candidaţi a certificatului care atestă îndeplinirea standardului minim de competenţe profesionale şi manageriale.

Mai mult, dosarele candidaţilor pot fi depuse în doar patru zile, timp în care trebuie să reuşească să prezinte un plan detaliat şi argumentat de dezvoltare a instituţiei.  

Potrivit Maiei Sandu, Direcţia intenţionează să organizeze 120 de concursuri în perioada 11-13 mai. „Aceasta înseamnă că zilnic, Comisia de concurs instituită la nivelul municipiului Chişinău va desfăşura în jur de 40 de concursuri, ceea ce-ar însemna, în medie, 11 minute pentru fiecare concurs. Aici trebuie să ţinem cont de faptul că evaluarea fiecărui candidat implică analiza CV-urilor, a planurilor de dezvoltare a instituţiei depuse de fiecare candidat, care poate cuprinde zeci de pagini şi formularea întrebărilor şi aprecierea răspunsurilor. Din experienţa Ministerului, pot afirma cu certitudine că nu este posibilă desfăşurarea într-o singură zi, a mai mult de cinci concursuri”, a punctat ministrul Educaţiei.

Maia Sandu califică această acţiune drept o mascaradă, care urmăreşte obţinerea unor avantaje de ordin electoral, dar şi transformarea concursurilor într-un exerciţiu formal şi fictiv, care ar discredita ideea concursului ca procedură de recrutare meritocratică a personalului.

În context, Ministerul Educaţiei anunţă că a solicitat anularea Regulamentului formulat de Direcţia municipală Educaţie şi examinează plângerea penală împotriva factorilor de decizie din cadrul Direcţiei.

 „Nu vă lăsaţi implicaţi în jocuri politice, fiindcă acest fapt compromite nu doar realizarea reformelor şi a obiectivelor din educaţie, ci şi reforma descentralizării”, s-a adresat Maia Sandu candidaţilor la funcţia de manageri ai instituţiilor de învăţământ general.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.