Socor: Vladimir Plahotniuc şi PD sunt sabotorii integrării europene a Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Integrarea europeană nu mai este văzută o soluție credibilă pentru vindecarea Republicii Moldova, stat victimă a propagandei rusești, în care funcționează un model preluat din Rusia-statul „kompromatului”, afirmă Vladimir Socor, analistul Fundației Jamestown din Washington, specializat în spațiul ex-sovietic.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Vladimir Socor a explicat resorturile puterii totale a lui Vladimir Plahotniuc, stăpânul absolut al țării, felul în care acesta controlează lupta prezidențială și motivul pentru care îl ridică pe socialistul Igor Dodon „să aducă Republica Moldova într-o situație asemănătoare celei din România în anul 2000-Vadim vs Iliescu”.

„Partidul condus de facto de Plahotniuc și dependent în întregime de finanțarea lui a obținut justiția și ordinea publică. De atunci persoanele numite de Plahotniuc controlează procuratura, Centrul național anticorupție, Comisia națională de integritate, agențiile de reglementare economică, ministerul Economiei și posturi cheie în conducerea instituțiilor economice din proprietatea statului. Sistemul acesta a instituit în Republica Moldova un model de stat preluat din Rusia-statul „kompromatului”. Este un termen rusesc, prescurtarea formulei „material compromițător”. Cei care dețin controlul asupra agențiilor de drept și securitate colecționează sau fabrică materiale compromițătoare la adresa tuturor, adică a concurenților și posibililor concurenți politici, dar și a aliaților politici, cu scopul de a-i constrânge să colaboreze sau de a-i elimină prin șantaj”, spune Socor.

Expertul apreciază că cele mai detestate cuvinte în Republica Moldova sunt astăzi reforma și Europa, pentru că au fost atât de abuzate de către guvernanți, deși pericolul cel mai mare vine, că întotdeauna, din partea Rusiei eterne.

„Pericolul cel mai mare vine, ca întotdeauna, din partea Rusiei eterne. În 2004 preferinţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru UE era peste 70%, iar pentru Rusia sub 30%, acum e aproape invers. Un motiv este că Republica Moldova este victima propagandei televiziunilor ruseşti, dintre care cea mai păcătoasă este Canalul 1, retransmis de Canalul 1 din Republica Moldova, proprietate a lui Plahotniuc. Altul este discreditarea ideii europene, după cum v-am spus. În plus cetăţenii Republicii Moldova văd crizele din interiorul UE, care a pierdut din magnetism chiar în ochii cetăţenilor UE. Integrarea europeană nu mai este văzută în faza actuală o soluţie credibilă pentru vindecarea Republicii Moldova, un stat profund bolnav”, mai spune Socor.

Vorbind despre alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Socor apreciază că rezultatul lor este o chestiune secundară, „chestiunea fundamentală fiind capturarea statului de către Plahotniuc care controlează sistemul politic şi economic fără să aibă nicio responsabilitate constituţională sau legală.

„Este un stăpân neformal. Nu este un dictator clasic, nu comunică cu populaţia, nu apare în public, nu se exprimă pentru că este incapabil să o facă. Vorbeşte rău, ca un om lipsit de educaţie. E un fel de spectru. Şade în umbra şi trage sforile. În alegerile actuale dl Plahotniuc poate juca o gamă foarte largă de cărţi. El are câţiva candidaţi proprii minori care extrag voturi de la candidaţii majori. În partea etichetată ca fiind pro-europeană sunt Ghimpu şi Leanca care sustrag voturile de la candidaţii opoziţiei reale, Andrei Năstase şi Maia Sanda. Partidul populaţiei rusofone condus de Ilan Shor, un satelit al dlui Plahotniuc, are menirea să extragă voturi de la socialistul Igor Dodon şi de la Dumitru Ciubaşenco, candidatul partidului lui Renato Usatîi. Şi apelul lui Voronin, liderul comuniştilor, de a boicota alegerile are rolul de a sustrage voturi de la Igor Dodon”, a declarat Socor.

Totodată, acesta a declarat că „Vladimir Plahotniuc şi partidul său sunt sabotorii integrării europene a Republicii Moldova, care nu e în interesul lor. Ei vor să-şi facă mendrele în sistemul actual, vin din business-ul obscur al perioadei post sovietice şi nu au nimic în comun cu valorile europene”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...