Oficialul de la Bucureşti a explicat ca s-a interzis importul de orice produse de origine animală. „Există riscul, spre exemplu, ca salamul din carne de vită să conţină şi urmă de carne de porc”, a spus Irimescu.

Riscul principal însă, evaluat de ministrul român la 70%, este legat de aducerea pestei porcine în România de către porcii mistreţi. „Dacă se ajunge, Doamne fereşte, la intrarea pestei porcine africane în România, toţi porcii afectaţi vor fi ucişi şi incineraţi, eventual îngropaţi în anumite condiţii”, a precizat ministrul.

Amintim că şi Rusia a interzis importul de porcine şi de produse din carne de porc din Republica Moldova. Decizia a fost luată ieri de Serviciul Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar de la Moscova, care a anunţat că a luat aceste măsuri ca urmare a focarelor de pestă porcină depistate în Moldova, dar şi din cauza lipsei de informaţie cu privire la măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău pentru a localiza focarele.

Totul după ce la sfârşitul lunii august în două localităţi din raionul Donduşeni, Moşana şi Cernoleuca, au fost depistate focare de pestă porcină. Astăzi în aceste localităţi a fost impus regim de carantină. La ieşirea din localităţi s-au instalat filtre de dezinfectare şi plasarea sub observaţie sanitar-veterinară a porcilor.