La ce Guvern avem, zău că era mult mai bine dacă se implica.

Totuşi, mă voi opri la o declaraţie foarte interesantă a preşedintelui Iohannis, în legătură cu corupţia endemică de la noi şi măsurile care ar trebui luate pentru a mai putea stăvili din forţa acestui flagel.

De fapt, practic jumătate din declaraţiile lui Iohannis din timpul conferinţei de presă cu Timofti au vizat corupţia. În opinia liderului de la Cotroceni, corupţia este cea mai gravă problemă cu care se poate confrunta un stat, iar fără o luptă reală împotriva acestui flagel, nu există şanse de dezvoltare, prosperitate şi bunăstare.

El a făcut chiar şi o scurtă incursiune în istorie, dând exemplul României în acest sens, acolo unde în ultimii 10 ani s-au înregistrat progrese extraordinare la acest capitol. Cică cel mai important rol în aceste schimbări l-ar fi avut electoratul, care prin votul său de fiecare dată practic a „obligat” politicienii să facă reforme în justiţie.

Iohannis i-a îndemnat pe moldoveni să urmeze exemplul fraţilor lor de peste Prut şi să-i oblige pe politicienii de pe Bâc să lupte cu corupţia.

Cine ar putea să-l oblige pe Plahotniuc să lupte cu Plahotniuc?

Doar că aici apare o mare problemă, pentru că Moldova e un stat falimentar, captiv şi impotent. Acest lucru a fost demonstrat pe deplin în cei peste 23 de ani de independenţă, când între Prut şi Nistru practic nu s-a înregistrat vreun progres.

În Moldova nu poate funcţiona acelaşi mecanism ca în România, iar acest lucru deja a devenit clar. Aici nu avem 22 de milioane de oameni, dintre care să se găsească măcar câteva zeci de personalităţi de excepţie. Nu avem un NATO şi serviciile secrete americane, care au pus la punct DNA-ul în 2004 şi l-au ghidat până la aderarea României la UE. Nu avem un Traian Băsescu, care dincolo de toate hibele sale, a lăsat justiţia să se dezvolte.
Dar, cel mai important, noi la Chişinău nu avem nici măcar politicieni. Pentru că adunătura de astăzi din Parlament e ce vreţi voi, numai nu clasă politică, pe care Iohannis ne îndemna s-o obligăm să lupte cu corupţia.

Noi astăzi în Parlament avem o structură mafiotă de tip piramidal, condusă de Plahotniuc şi secondată de Filat şi Voronin, care ţine captivă Republica Moldova şi care o ghidează după bunul său plac. Pe lângă această structură avem alte două partide de opoziţie, dintre care unul este ghidat direct de la Moscova, iar cel de-al doilea încă nu realizează în ce postură favorabilă s-a trezit fiind exclus de la guvernare, neputând să fructifice această situaţie.

În Moldova nici măcar nu avem, precum în România, mai multe centre de putere de tip mafiot, cum erau centrele Voiculescu, Vântu, Hrebenciuc, Patriciu, Cocoş, Videanu, ale căror interese economice să se ciocnească şi să declanşeze războaie politice, prin intermediul partidelor pe care le controlau, dar şi lupte în mass-media, prin intermediul presei pe care o aveau.

La noi există un singur astfel de centru de putere, care se numeşte Plahotniuc şi care are la discreţie trei partide parlamentare şi bucăţi din altele două. Acest centru mafiot controlează şi peste 90% din mass-media, aici punând-o deja la socoteală şi pe cea a lui Filat, care trage în aceeaşi direcţie.

Într-adevăr, cum a spus Iohannis, cetăţenii au şansa de a schimba starea de lucruri în alegeri. Noi am şi încercat s-o facem. Chiar am crezut că am făcut-o, în 2009 şi 2010, doar că am văzut cu ce ne-am ales.

Pentru că este aproape imposibil ca într-o ţară controlată într-o asemenea proporţie să mai poată apărea şi forţe politice sănătoase, în condiţiile în care oamenii care mai deschid gura sunt marginalizaţi, intimidaţi sau atacaţi.

Moldovenii îşi doresc din suflet schimbările, ei merg la vot crezând sincer că ceva chiar se va schimba, doar că, într-un stat în care eşti minţit şi prostit de peste 90% din presă, în care aproape toată aşa-zisa societate civilă munceşte de zor pentru partidele politice potente financiar, chiar e foarte dificil de a face nişte alegeri corecte.

De asta, domnule Klaus Iohannis, la Chişinău este nevoie de o strategie niţel diferită decât cea de la Bucureşti. Plahotniuc, sistemul său, a ajuns atât de puternic încât este aproape imposibil de a mai fi obligat de noi să lupte cu el însuşi. Presiunea noastră, care nu a dat roade, a fost încercarea de a aduce un procuror european, o misiune europeană în justiţie. Pentru că o justiţie europeană este singura şansă pe care o mai avem.
Ajutaţi-ne, domnule preşedinte, stimaţi europeni, cât încă se mai poate. Noi, de unii singuri, am demonstrat că nu putem.

Plahotniuc nu mai poate fi obligat să lupte cu Plahotniuc. În schimb Plahotniuc poate fi distrus, dar asta doar cu o mai mare susţinere din partea voastră.

Alex Cozer