Acțiune anticorupție de amploare în Spania: Zeci de politicieni din partidul aflat la putere sunt judecați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de politicieni din Partidul Popular (PP), aflat la putere în Spania, inclusiv un fost director FMI, sunt judecaţi pentru corupţie şi deturnare de fonduri, în două dosare diferite, relatează AP şi BBC News.

Un fost director al Fondului Monetar Internaţional, Rodrigo Rato, judecat, alături de alţi 64 de bancheri, pentru administrare frauduloasă şi deturnare de fonduri la banca Bankia, prin folosirea de cărţi de credit „opace” pentru cheltuieli ilegale şi nedeclarate, a pledat nevinovat, relatează Associated Press. Faptele datează din perioada 2003-2012, scrie News.ro.

Rato a declarat marţi în instanţă că el a crezut că un card bancar de credit, pe care l-ar fi folosit ilegal, făcea parte din salariul său şi era legal. Procurorii cer condamnarea lui Rato, în vârstă de 67 de ani, care a condus grupul Bankia în perioada 2010-2012, la patru ani şi jumătate de închisoare. Bankia a avut nevoie după aceea de un pachet de salvare din partea statului.

Rato a fost director al FMI din 2004 până în 2007, iar anterior a fost unul dintre liderii Partidului Popular, aflat în prezent la putere în Spania.

Tot marţi a început procesul a 37 de persoane, inclusiv lideri ai Partidului Popular (PP), acuzaţi de implicare într-o reţea amplă de corupţie, scrie BBC News. Printre cei vizaţi se numără trei foşti şefi ai finanţelor PP.

Omul de afaceri Francisco Coreea ar fi fost liderul bandei care a primit mită în schimbul contractelor. Correa riscă până la 125 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.

Aşa-numitul dosar Gurtel a zguduit Spania în urmă cu un deceniu, atunci când a fost scos la lumină de o angajată a Consiliului Local al unei suburbii din Madrid, Ana Garrido. Cazul a fost preluat de celebrul judecător anticorupţie Baltasar Garzon.

Deşi dosarul planează de ani de zile asupra premierului interimar Mariano Rajoy, acesta nu a fost anchetat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...