Programul de asistenţă psiho-socială pentru copii va fi extins în alte 4 raioane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Programul de asistenţă psiho-socială pentru copii (PANDA) se extinde în alte 4 raioane ale țării. Acestea sunt Cahul, Căușeni, Nisporeni și Soroca. În acest sens, în perioada 4-6 octombrie curent, la Chișinău se desfășoară seminarul de instruire a circa 40 de persoane selectate pentru funcţia de moderator, pentru grupurile de copii și adulți.

Programul PANDA este un program educațional cu elemente terapeutice pentru copiii și adulții care se află, sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool. Programul este construit în jurul trăirilor și necesităților copilului şi nu ale persoanei dependente și conține o serie de aspecte legate de factorii protectori ai familiei. La program participă gratuit copii (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani) și părinții acestora, care nu sunt dependenți de alcool.

Pe parcursul a 15 săptămâni consecutive, participanții sunt antrenați în diverse activități educative și pot beneficia, de asemenea, de asistență în cadrul ședințelor individuale sau de grup.

„Programul vine să încurajeze copilul care este deseori frustrat, stigmatizat în comunitate, care este și discriminat în unele situații de către colegi, ca să-și dezvolte încrederea în sine și să conștientizeze că el nu este singur în astfel de situații, și nu el este vinovat de fapt de viciul unuia dintre membrii familiei”, a subliniat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

PANDA a fost pilotat începând cu anul 2015 în raionul Orhei. Din februarie 2016, programul a fost extins și în raioanele Făleşti, Ungheni, Teleneşti și Călăraşi. Până în prezent, de acest program au beneficiat 170 de copii.

Programul PANDA este realizat cu suportul AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, în cadrul Proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, care este implementat în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane beneficiare, cu susținerea financiară a USAID.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...