Ungurii au votat împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, dar referendumul nu poate fi validat: Ce urmează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 95% dintre cetățenii unguri care au participat duminică la referendumul privind cotele obligatorii de refugiați adoptate la nivelul Uniunii Europene au votat împotriva acestor cote, relevă un sondaj, însă rata participării la urne este estimată la circa 45%, sub pragul de 50% necesar validării scrutinului, relatează agenția Reuters.

Biroul Electoral din Ungaria (NVI) a confirmat duminică seară că referendumul referitor la cotele obligatorii de refugiaţi adoptate de UE este invalid, din cauza mobilizării unui număr insuficient de alegători, în pofida avansului detaşat al votului „nu”, transmite EFE.

Voturile valabil exprimate au reprezentat 43.23% din numărul alegătorilor, sub pragul obligatoriu de 50%. Potrivit NVI, după numărarea a 94% din voturi, „nu” a obţinut 98,24%.

Unul dintre vicepreşedinţii Fidesz – partidul conservator aflat la putere -, Gergely Gulyás, a afirmat că a fost o victorie covârşitoare în favoarea „nu”.

Anticipând o posibilă victorie invalidată de absenteism, premierul Viktor Orban a insistat asupra faptului că va acorda prioritate procentului obţinut de „nu”.

„Dacă votul împotriva cotelor obligatorii atinge 95%, mesajul este clar”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, chestionat de AFP, apreciind rata participării ca fiind secundară, scrie agerpres.ro.

Uniunea Europeană „nu va putea să impună Ungariei voința sa” în problema imigrației, a declarat duminică premierul Viktor Orban, la finalul referendumului.

Potrivit Comisiei Europene, referendumul din Ungaria nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Cu toate acestea, oficialii europeni sunt deranjaţi de referendumul iniţiat de Orban, existând temeri că acesta ar putea da o nouă lovitură legitimităţii proiectelor UE şi unităţii membrilor săi, deja puse la grea încercare decizia Marii Britanii de a ieşi din UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...