Două tablouri de Van Gogh furate în urmă cu 14 ani au fost recuperate din casa unui mafiot italian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După 14 ani de căutări, Poliţia Italiană a recuperat două picturi faimoase ale artistului olandez Vincent Van Gogh din casa unui mafiot din apropiere de Napoli. Anunţul a fost făcut vineri de Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

Potrivit instituţiei, faimoasele picturi „Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen“ (1884) şi „View of the Sea at Scheveninge“ (1882), furate din Muzeul Van Gogh pe 7 decembrie 2002, au fost recuperate din casa din Castellammare di Stabia, în apropiere de Napoli, a lui Raffaele Imperiale, un traficant de droguri afiliat clanului Amato-Pagano din cadrul Camorra (Mafia napoletană).

Nici una dintre cele două picturi nu era asigurată la data furtului, ele fiind împrumutate muzeului, pentru expunere, de către Guvernul olandez, relatează BBC, potrivit Agerpres.

Însă mafiotul italian a avut grijă de ele, fiind găsite nedeteriorate, potrivit 20minutes.fr.

Doresc să aduc mulţumiri poliţiei financiare pentru recuperarea operelor lui Van Gogh. Sunt mândru de forţele noastre de ordine. Este o zi emoţionantă“, a salutat anunţul pe Twitter şeful Guvernului italian, Matteo Renzi.

„Suntem mai mult decât bucuroşi că picturile au fost găsite. Pentru noi e un vis că au fost recuperate şi că putem să le aducem acasă“, a declarat la rândul său directorul Muzelui Van Gogh, Axel Rüger. „Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen“ (1884) şi „View of the Sea at Scheveninge“ (1882), care ar valora aproximativ 100 de milioane de dolari potrivit experţilor, fac parte dintre picturile din perioada relativ de început a carierei lui Van Gogh.

Vincent Van Gogh s-a născut în 1853, la Zundert, într-o familie de pastori şi comercianţi de artă. Olandezul a pictat peste 800 de tablouri, dar a vândut numai unul singur în timpul vieţii sale. În prezent, operele sale se vând cu milioane de dolari. 82,5 milioane de dolari este cel mai mare preţ obţinut vreodată pe un tablou semnat de Van Gogh.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...