Presa germană despre MH17: „Bine ați venit în lumea lui Putin, unde faptele nu au nicio valoare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Echipa internațională de anchetă (JIT), care investighează cauzele accidentului avionului de pasageri doborât deasupra teritoriului Ucrainei, a publicat concluziile intermediare. În opinia JIT, Boeingul, care efectua zborul MH17, a fost lovit de o rachetă Buk adusă din Rusia și lansată de pe teritoriul controlat de separatiști. Ulterior, sistemul de rachete a fost returnat în Rusia.

Sascha Lehnartz, comentatorul ziarului Die Welt, este convins că „dacă cineva așteaptă ca Moscova să susțină investigația acestei crime, sau speră ca ea să recunoască complicitatea sa – va aștepta mult și bine” .

„Ceea ce se întâmplă în fața ochilor noștri este același joc cinic al Kremlinul pe care îl face și în Siria. Evidenta responsabilitate pentru escaladarea situației este complet negată, iar vina este întotdeauna dată pe altcineva. Bine ați venit în lumea lui Putin, unde faptele nu au nicio valoare”, susține jurnalistul.

Realitatea este însă diferită. Mai precis: fără războiul hibrid purtat de Rusia, criza din Ucraina era demult soluționată. Fără sprijinul militar rusesc al regimului Assad, acesta era demult istorie. Politica externă a Rusiei are două obiective: extinderea zonelor sale strategice de influență și destabilizarea Occidentului.

Dar justiția va prevala

În publicația Süddeutsche Zeitung, editorialistul Julian Hans subliniază faptul că, „cu ajutorul unei salve de versiuni alternative, guvernului rus a încercat chiar imediat după dezastrul aviatic să confuze publicul și să expună grupul internațional de investigatori – JIT – într-o lumină proastă. Faptul că toate acele versiuni se contraziceau reciproc nu avea nicio însemnătate – atâta timp cât căutarea adevărului cere mult timp și efort…”.

De asemenea, Hans prezice că, în cazul în care această crimă va ajunge să fie judecată într-o instanță, va trebuie reconstruit în ordine inversă întregul lanț de comandă – de la soldații care au apăsat pe buton, până la cel mai înalt comandament, care a emis ordinul de a transfera sistemul de rachete pe teritoriul Ucrainei.

„Și chiar dacă șansele de a avea un astfel de proces sunt mici, deoarece infractorii sunt apărați de un stat, rudele victimelor vor cere condamnare. Cine vrea să afle adevărul, trebuie să aibă răbdare. Iar cine vrea dreptate – și mai multa răbdare”, se arată în publicație.

Privind adevarul în ochi

Despre propaganda omniprezentă a Moscovei scrie comentatorul ziarului FAZ, Berthold Kohler. Potrivit jurnalistului, „informațiile publicate despre rezultatele anchetei nu vor fi în măsură să clatine credința oamenilor sensibili la propaganda Moscovei. Ei vor fi convinși că este doar o altă conspirație a Occidentului împotriva nefericitului stat rus, înconjurat din toate părțile de inamici și cu o conducere cristal-democrată.
Cu toate acestea, observatorii neutri nu mai au nicio îndoială cu privire la cine este în cele din urmă responsabil pentru tragedie: cel care a dat ordinul de a lansa racheta – nu contează, în mod deliberat sau din eroare – precum și cei care continua să aprovizioneze separatiștii cu arme moderne.

Putin refuză să recunoască rolul de furnizor, cu toate că afluxul de oameni și materiale din Rusia rămâne ascuns numai pentru politicienii care nu doresc să vadă ceva care nu se încadrează în viziunea lor asupra lumii.

Kohler este convins că „Raportul citit la Utrecht va smulge din nou masca lui Putin, dar și de pe Occident, care cu răbdare îngerească a ascultat basmele și minciunile de la Moscova, deoarece el niciodată nu a vrut să vorbească cu președintele rus în singura limbă pe care acesta într-adevăr este capabil s-o înțeleagă”.

În răspunsul său la raportul JIT, ministrul german de externe a declarat că echipa de anchetatori s-a „apropiat de găsirea responsabililor” de această crimă.

Dar Putin nu ar trebuie să-și facă griji. Responsabilitatea principală pentru războiul din estul Ucrainei și pentru morții civili și militari este cunoscută de mult timp. Dar, cum spun pe la toate colțurile, să refuze cooperare cu el le este (politicienilor occidentali – n.r.) imposibil „- conchide Kohler.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...