Potrivit expertului economic Sergiu Gaibu, moldovenii au plătit deja din propriul buzunar pentru creditul de urgenţă acordat sub garanţia Guvernului, atunci când moneda naţională s-a devalorizat brusc, iar ceea ce a făcut executivul acum este o notă de plată suplimentară. 

„Cele 13 miliarde noi deja le-am plătit într-un anumit mod, pentru că toţi cei care aveau salarii în lei au pierdut prin faptul că s-a devalorizat leul acum fiecare va trebui să ne despărţim de venitul nostru şi însăşi stagnarea economică va dura, adică toate acele forme de creştere a salariului pentru profesori, a pensiilor va trebui să fie restrânse pentru a face loc plăţii acestui credit”, a menţionat expertul economic Sergiu Gaibu.

Expertul economic Sergiu Gaibu mai spune că stabilirea unei dobânzi de cinci la sută pentru creditul acordat băncilor falimentare este nejustificată, din moment ce împrumutul a fost oferit cu titlu de excepţie. Totodată, invitaţii emisiunii susţin că executivul a minţit atunci când a spus că trecerea acestei garanţii pe seama cetăţenilor ar fi o precondiţie a FMI.

„FMI este interesat într-un singur lucru - acest credit de urgenţă care a fost transmis de la BNM la cele trei bănci care au falimentat ulterior, ca aceşti bani să fie balanţa asta garantată, ei nu au insistat pe această variantă, ei au spus căutaţi soluţii, ori Guvernul soluţii nu a căutat”, a declarat editorialistul Victor Ciobanu.

Invitaţii emisiunii Ora Expertizei au criticat şi lipsa de transparenţă, dar şi graba de care a dat dovadă Cabinetul de miniştri când şi-a asumat răspunderea pentru o datorie care urmează să fie restituită de către plătitorii de impozite. Mai mult, editorialistul Victor Ciobanu este de părere că executivul a sfidat legea în acest caz.

„Pur şi simplu sfidăm procedura constituţională, pentru că legiuitorul trebuie să fie responsabil de aceste crize financiare, de aceste acordări de împrumuturi”, a precizat analistul Victor Ciobanu.

„Pur şi simplu o următoare spălare de bani, e o spălătorie , s-au furat nişte bani şi banii aceştia urmează cumva să se legalizeze printr-o datorie faţă de buget , pe care trebuie să o achite fiecare contribuabil”, a punctat Alexandr Petkov.

Solicitat de Jurnal TV, ofiţerul de presă al Guvernului a declarat că nu comentează acuzaţiile, iar ministrul Finanţelor nu a fost de găsit pentru a veni cu o reacţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.