(DOC) Congresul SUA, cu ochii pe Plahotniuc, Candu și alți funcționari de la Chișinău; Ce riscă aceștia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotiuc, finul său Andrian Candu, precum și un șir de funcționari de rang înalt din Republica Moldova riscă să ajungă pe o listă internațională de sancțiuni, la solicitarea Congresului Statelor Unite ale Americii.

Potrivit congressmanilor republicani Randy Weber și Trent Franks, aceștia sunt bănuiți de implicare în jaful din sistemul bancar și spălările de bani din Republica Moldova.

Oficialii americani au avut săptămâna trecută o întrevedere cu liderul Platormei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care menționase anterior că în SUA a depus o serie de dovezi împotriva lui Plahotniuc și a apropiaților acestuia.

Cei doi congressmani au propus marți o rezoluție în sprijinul Republicii Moldova, în care se menționează despre corupția din țara noastră și controlul oligarhilor asupra economiei naționale.

În document este propusă o listă a demnitarilor şi funcţionarilor din Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, în privinţa cărora urmează să fie aplicate sancţiuni internaţionale cu blocarea fondurilor şi îngheţarea activelor, precum şi cu interdicţia de a călători în Statele Unite, dacă ancheta care se desfășoară în prezent în SUA va dovedi că aceştia au fost implicaţi în fraudele bancare şi spălările de bani.

Din lista inclusă în rezoluție fac parte următorii oficiali moldoveni: Vladimir Plahotniuc; președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu; președintele Curții Supreme de Justiție din Moldova, Mihai Poalelungi; actualul prim-adjunct al Procurorului General, Eduard Harunjen; directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru; șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari; Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan; Serghei Iaralov; preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca; și preşedintele Asociaţiei de Lupte şi Divertisment (FEA), Dorin Damir.

Rezoluţia încurajează de asemenea suportul american şi cooperarea cu Moldova pentru lansarea de reforme sociale, economice şi politice şi cere să se organizeze alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...