Șanse aproape nule pentru Natalia Gherman la șefia ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fosta șefă a diplomației moldovene Natalia Gherman a ieșit pe ultimul loc la o nouă votare neoficială în Consiliul de Securitate ONU. Voturile cele mai multe din cei nouă candidați le-a obținut la al cincilea scrutin de probă, ținut astă-noapte la New York, fostul prim-ministru portughez Antonio Guterres, scrie Europa Liberă.

Fosta șefă a diplomației moldovene Natalia Gherman perseverează în încercarea de a deveni primul moldovean secretar-general ONU și prima femeie la cârma organizației mondiale, dar șansele ei sunt aproape nule, judecând după rezultatele unui nou vot de probă ținut luni seară în Consiliul de Securitate al Națiunile Unite, la New York.

Gherman, de 47 de ani, s-a clasat a doua oară la rând pe ultimul loc, de data asta între nouă candidați, primind 11 voturi „de descurajare”, față de numai 3 favorabile și unul „indiferent” de la reprezentanții celor 15 țări membre în Consiliul de Securitate.

Associated Press scrie că ascensiunea lui Guterres mai poate fi oprită doar de vreun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Observatorii spun că multe țări și organizații internaționale ar fi vrut ca anul acesta să fie ales în premieră un secretar-general ONU femeie și pe cât posibil din estul Europei, o zonă care, cum atrage atenția mai ales Rusia, încă nu a avut un reprezentant în înalta funcție.

Următorul vot de probă va avea loc la 5 octombrie. Mandatul actualului secretar-general al ONU expiră la 31 decembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...