Candidații la funcția de președinte au „lucrat” cu morții: CEC a identificat mai multe semnături false în listele de subscripție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electoral Centrală (CEC) anunță că a identificat semnături ale unor persoane decedate în listele de subscripție prezentate de către mai multe grupuri de inițiativă.

Potrivit șefei CEC Alina Russu, până în prezent au fost depistate 48 de semnături ale unor persoane decedate. Aceasta spune că semnături false au fost depistate în listele prezentate la CEC de toate grupurile de inițiativă.

„Listele tuturor grupurilor de inițiativă conțin semnături ale persoanelor care figurează în Registrul Alegătorilor ca fiind decedate. În dosarul verificat astăzi este vorba de 48 de cetățeni. În unele liste de subscripție au fost identificate 10 astfel de semnături, în altele mai puțin de 4”, a spus Russu.

Potrivit acesteia, CEC va verifica toate listele de subscripție, după care va sesiza organele competente.

„După încheierea procedurii de verificare și autentificare a tuturor listelor de subscripție vom sesiza organele competente. Până în prezent avem înregistrați cinci candidați electorali și vă pot spune că în toate listele au fost depistate semnături ale persoanelor care conform datelor noastre au statut de decedat. Nu vreau să dau nume. Informația va fi oferită autorităților competente care se vor autosesiza”, a mai spus șefa CEC.

Potrivit acestei, regulamentul CEC nu prevede pedepsirea celor care au inclus în listele de subscripție datele persoanelor decedate, fiind vorba de „fals de acte”, care se pedepsește doar conform codului penal.

Amintim că până în prezent în cursa electorală au fost incluși candidatul PD, Marian Lupu, cel al PL, Mihai Ghimpu, și PPEM Iurie Leancă. De asemenea, în cursa electorală a fost inclus candidatul PPDA Andrei Năstase și cel al Mișcării Social-Politice „Ravnopravie, Inna Popenco.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...