"În beneficiul jucătorilor şi al suporterilor, UEFA crede că evenimentul trebuie să se desfăşoare iarna, iar acum aşteaptă decizia finală a Comitetului Executiv al FIFA", care se va reuni în cursul lunii martie, se precizează într-un comunicat al forului european, citat de agenţia EFE.

Organizaţia condusă de francezul Michel Platini consideră că nu exista dificultăţi importante în reprogramarea calendarului competiţional pentru sezonul 2022/2023, dacă propunerea va fi votată de executivul FIFA, recunoscând în acelaşi timp că "durata turneului trebuie redusă, micşorându-se astfel şi perioada de eliberare a jucătorilor" de către cluburile lor.

Grupul de lucru al FIFA care elaborează calendarul internaţional al meciurilor pentru perioada 2018-2024 a propus marţi, la Doha, ca turneul final al Cupei Mondial să se desfăşoare în perioada noiembrie/decembrie, considerată cea mai viabilă. Propunerea prevede şi o reducere a duratei competiţiei, precum şi organizarea Cupei Confederaţiei din 2021 într-o altă ţară decât Qatarul, în timpul perioadei tradiţionale, iunie-iulie, iar o altă competiţie, probabil Campionatul Mondial al Cluburilor, să aibă loc în Qatar, ca eveniment-test, în noiembrie-decembrie 2021.

Nu toată lumea e la fel de deschisă, însă, la această schimbare de status quo. Richard Scudamore, directorul executiv al primei ligi a campionatului de fotbal al Angliei, s-a declarat "foarte dezamăgit" de recomandarea grupului de lucru al FIFA de a se organiza Cupa Mondială 2022 din Qatar în perioada noiembrie-decembrie, informează AFP.

"Foarte dezamăgit. Aceasta este, cred, opinia tuturor campionatelor europene şi, în special, a cluburilor care furnizează cea mai mare a jucătorilor pentru Cupele Mondiale", a declarat marţi Scudamore, el însuşi membru al acestui grup de lucru.

Grupul de lucru al FIFA, reunit la Doha, a propus ca Mondialul din 2022 să se dispute între finele lunii noiembrie şi sfârşitul lunii decembrie, considerând că aceasta este perioada cea mai potrivită, ţinând cont de temperaturile ridicate înregistrate în emirat în cursul verii.

"Ţinând cont că două oraşe candidate la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 - Almatîi (Kazahstan) şi Beijing (China) - prevăd ca această competiţie să se desfăşoare între 4 şi 20 februarie, iar luna Ramadanului începe pe 2 aprilie în 2022, iar temperaturile rămân ridicate din mai până în septembrie în Qatar, unica opţiune efectivă este fereastra noiembrie/decembrie", a precizat FIFA într-un comunicat.