În Republica Moldova se agravează situația privind hepatita virală A

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este o zonă cu endemicitate intermediară la hepatita virală A (HVA), procesul epidemic caracterizându-se printr-o evoluție ciclică, determinată de sporirea morbidităţii la fiecare 8-10 ani (ultima în 2003-2005) și sezonalitate în lunile octombrie – decembrie, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Astfel, după o perioadă de 10 ani de stabilitate epidemiologică, începând cu anul 2013, în republică se atestă o tendinţă de activizare a procesului epidemiologic prin această infecţie, sporirea numărului îmbolnăvirilor fiind înregistrată şi în perioada ianuarie – august 2016 – 295 cazuri în teritoriile din dreapta Nistrului (8 luni 2015 -138 ), dintre care 244 la copii ce constituie 82,7% din numărul total.

Cazuri de HVA au fost înregistrate în majoritatea teritoriilor administrative, inclusiv în mun. Chișinău-5 şi Bălți-3; raioanele: Cantemir și Șoldănești – câte 50, Florești-48, Rezina -43, Soroca-25, Fălești și Anenii-Noi – câte 18, Orhei- 6.

Datele Centrelor de Sănătate Publică (CSP) denotă că HVA se înregistrează la copiii instituţionalizaţi în instituțiile preșcolare, printre elevi și adulți.

Totodată, CSP atest necorespunderi la indicatorii microbiologici în 50,8% a probelor de apă, colectate din sursele de alimentaţie cu apă din Puhăceni şi în 23% din Șerpeni, raionul Anenii Noi, în 46% din Porumbești, raionul Cantemir, în 44,4% (inclusiv 33,3% colifagi) din Voloave, în 40% (inclusiv 30%i colifagi) din Parcani, în 50% probe din Soloneț.

Hepatita virală A este o boală contagioasă umană, provocată de virusul hepatitei A care se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului, cu/sau fără icter, restabilirea rapidă a funcţiei hepatice şi pronostic favorabil.

Sursă de infecţie, pot servi bolnavul cu formă tipică sau atipică (frustă, anicterică, sub-clinică şi inaparentă), şi persoanele infectate aparent sănătoase.

Mecanismul de transmitere a VHA este predominat fecal-oral, şi în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă și alimente contaminate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...