Năstase oferă detalii despre vizita în SUA; Va fi formată o echipă de consultanți în vederea recuperării miliardelor furate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a vorbit într-o postare pe Facebook despre vizita pe care a avut-o în ultimele zile în Statele Unite ale Americii.

El a anunțat că a avut întâlniri cu „influenți oameni politici americani, congresmani și înalți funcționari de stat, dar şi din domeniul economic”, pe care i-a „informat cu privire la realitățile moldovenești, la riscurile unor finanțări necondiționate, directe sau prin Fondul Monetar Internațional, acordate regimului oligarhic cleptocratic de la Chisinau”.

„Situația din justiția și presa moldovenească monopolizate de coordonator, încălcările flagrante ale drepturilor și libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor noștri, profanarea ideii de stat de drept și democrație au fost subiecte de un interes aparte din partea interlocutorilor mei americani din cadrul Departamentului de Stat, Congresului și Senatului american, dar și al unor institute ale societății civile interesate de evoluțiile din R.Moldova și regiune”, a menționat Năstase.

Potrivit acestui, alegerile prezidențiale și riscurile majore de fraudare a acestora de către guvernare au constituit o temă aparte de discuție, considerându-se în mod unanim că doar prin consolidarea societății si conjugarea eforturilor opoziției democratice acest fenomen poate fi contracarat, apelându-se și la exemple din experiența altor țări.

„Am primit asigurări că vom beneficia de toată asistența necesară din partea unor economiști cu renume, unii dintre ei fiind gata să facă parte din corpul de consilieri ai președintelui R. Moldova”, a mai spui Andrei Năstase.

Totodată, el a afirmat că un capitol aparte al vizitei sale l-a „constituit audierile îndelungate din cadrul investigației demarate pe marginea furtului secolului și a spălărilor de miliarde de dolari”.

„În fața agenților a două instituții federale am suplimentat declarațiile făcute anterior, urmând ca un pachet de documente să fie pus la dispoziția acestora în cel mai scurt timp”, a precizat acesta.

Liderul Platformei DA a mai anunțat și despre demararea procesului de formare a unei echipe de consultanți în domeniul justiției, luptei cu corupția în organele de stat și crima organizată, în vederea „realizării priorităților în calitate de președinte al țării, în mod deosebit a recuperării de la cei vinovați a miliardelor furate și neadmiterii împovărării cetățenilor țării în următorii 25 de ani”.

Printre aceștia se numără foști conducători ai serviciilor americane de specialitate, precum și foști procurori generali ai unor state.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...