Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016. Cronică electorală (7). Cine și cât cheltuie în campanie?


Invitata ediției de astăzi a noii noastre rubrici „Cronica electorală” este Maia Visterniceanu, redactor-șef la portalul de știri Realitatea.md

Europa Liberă: Din agenda electorală a zilei, ce ați remarca?

Maia Visterniceanu: „Astăzi avem doi potențiali candidați care au depus la CEC semnăturile colectate. Este vorba de Maia Sandu și domnul Dmitri Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru. Avem un protest al Partidului Comuniștilor legat de alegerile prezidențiale, o conferință de presă a lui Iurie Leancă în care face apel către ceilalți candidați din cursă și o sesizare la Curtea Constituțională a unui candidat independent.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Candidatul PPEM-ului, Iurie Leancă le-a cerut tuturor candidaților să se declare în susținerea drumului spre vest.

Maia Visterniceanu: „Da, el a adresat o scrisoare deschisă în care cere fiecărui candidat să declare public că va susține drumul spre vest, va menține și va aplica Acordul de Asociere și că acesta este drumul nostru cel mai rațional.”

Europa Liberă: Sunt doi candidați care au depus azi listele de subscripție la CEC, unul dintre ei, candidatul Partidului Nostru a menționat și banii pe care i-a cheltuit pentru colectarea semnăturilor. Pe cât de vizibile sunt cheltuielile pe care le fac partidele sau în ce măsură este interesată presa de aspectul financiar?

Maia Visterniceanu: „Nu toți declară atunci când depun. Ei depun rapoartele la CEC, după care sunt verificate aceste rapoarte, Avem partide care au zero la cheltuieli și avem Partidul Nostru care are tocmai 460 de mii de lei. Am văzut și scandalul, dacă pot să-i zic așa, cu Partidul Platforma DA care a raportat zero cheltuieli și după asta au zis că au folosit bani din buzunarul propriu.”

Europa Liberă: Cu titlu de știre a apărut azi în discuție ideea candidatului comun din partea celor care se plasează în opoziție cu guvernarea.

Maia Visterniceanu: „Opoziția de dreapta. A fost o declarație a Biroului Permanent Național al PAS-ului, partidul condus de Maia Sandu. Din declarația lor, cel puțin eu înțeleg că există niște neînțelegeri referitor la procedura prin care urmează să fie determinat acest candidat comun. E cumva surprinsă de faptul că s-a stabilit să se decidă în baza unui sau mai multor sondaje, dar există niște semne că s-ar putea renunța la această idee.”

Europa Liberă: Mai este o săptămână până începe oficial campania electorală, cine credeți că s-a remarcat mai mult, vorbind despre pretendenții la funcția de șef de stat?

Maia Visterniceanu: „E destul de pasiv cumva. Probabil așteaptă toți campania adevărată, pentru că acum o mai fac unii, așa, ascunsă. Există aceste discuții despre candidatul comun, între Maia Sandu și Andrei Năstase. Există partidele mai mari, Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Partidul Liberal, care vin deja cu tot felul de campanii, declarații, avem deja participările în emisiuni. Astăzi domnul Ghimpu a avut o întâlnire cu membrii Academiei de Științe, în care le-a vorbit despre situația din țară. Nu este nimeni cumva poziționat mai sus ca alții, mai activ.”

Europa Liberă: Dar candidații independenți, cei care sunt poate mai puțin cunoscuți publicului larg, cum s-au remarcat?

Maia Visterniceanu: „Pe unii i-am auzit doar atunci când și-au lansat intenția de a candida. Unii s-au blocat la colectarea semnăturilor, printre aceștia fiind și domnul Ghilețchi, care astăzi s-a adresat Curții Constituționale și cere să fie schimbată cota pentru colectarea semnăturilor. Domnul Tarlev deja se vede președinte. Doamna Silvia Radu strânge semnături. E pasiv, îmi dau seama că mulți din cei care și-au anunțat intenția să candideze nu vor reuși să colecteze aceste 15 mii de semnături.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG