Este opinia membrilor Grupului de Iniţiativă al Platformei Demnitate şi Adevăr, care au venit astăzi în faţa Bibliotecii Naţionale la ora stabilită.

„În timpul protestelor, cei trei Vladimiri au stat cu mâna pe valiză. Oamenii de la serviciile de securitate ne dau semnale că aceştia au fost foarte îngrijoraţi. Acum l-au trimis la întâlnire cu noi pe Gaburici. Este o încercare de dezamorsare a lucrurilor. Aşa cred ei că vor determina pe zecile de mii de oameni să-şi mai tempereze elanul. Platforma a dat curs invitaţiei şefului Guvernului de a-i transmite rezoluţia adoptată ieri de acele zeci de mii de oameni. Am acceptat ca această întâlnire să se producă cu uşile deschise, să fie prezenţi şi reprezentanţi ai opiniei publice. Nu avem de discutat, de negociat. Interesul naţional al fiecărui cetăţean în parte exprimat ieri la protest nu se negociază. Vedem că nu a venit. Ne vedem obligaţi de a găsi o altă soluţie de a-i transmite rezoluţia. I-o vom transmite prin poştă prin scrisoare recomandată”, a declarat Andrei Năstase, membru al Platformei Civice DA.

 „Nu a venit pentru că probabil se simte mai confortabil în anturajul său. Probabil că suferă de agorafobie. Trebuie să înveţe acest lucru. Noi am acceptat ora, dar ca să fim pe picior de egalitate, el ar trebui să accepte locul. Ştim că s-a furat un miliard, ştim că această guvernare nu are suportul cetăţenilor. Despre ce putem să discutăm în această situaţie. Acest guvern este minoritar. Pe cine reprezintă? Gaburici nu are nici măcar suportul majorităţii parlamentare. Nu este un moft al platformei. Ar fi făcut bine pentru ei dacă ieşea la întâlnire cu noi. Nu a făcut-o pentru că astfel de directive a primit. Este un pion dirijat din spate de cineva”, a adăugat Igor Boţan, un alt membru al Platformei.

„Nivelul corupţiei este la dimensiuni uriaşe, care pune în pericol existenţa acestui stat. Premierul a scăpat un moment favorabil prin care putea să arate că opinia oamenilor are vreo însemnătate pentru el. Însă s-a văzut că pentru el  vocea zecilor de mii de oameni nu are importanţă. Este exclus să mergem la Guvern. Nu suntem subordonaţii dumnealui. Oare noi suntem pericol pentru premier? Ori este o aroganţă şi îngâmfare. Stăpânii i-au dat indicaţii şi el nu a venit”, a spus Stanislav Pavlovschi.

„Au vrut o întâlnire la Guvern, departe de ochii lumii, ca mai apoi să iasă şi să spună că am ajuns la un consens. Nu vom ajunge la niciun consens până când toate solicitările din rezoluţia adoptată ieri de miile de oameni nu vor fi îndeplinite”, a adăugat Dinu Plîngău, un alt membru al Platformei.

Exact la aceeaşi oră, premierul Chiril Gaburici a făcut declaraţii pentru presă de la Casa Guvernului. Întrebat ce părere are despre faptul că organizatorii protestului i-au dat întâlnire în altă parte, Gaburici a spus:

„Deci eu sunt deschis să discut, să-i ascult, să le spun care sunt responsabilităţile noastre şi unde noi putem să influenţăm ca şi Guvern. Multe dintre revendicările din listă suntem gata astăzi să le discutăm. Chiar ne-am pregătit cu răspunsuri. Dacă dânşii vor insista să merg în altă parte, atunci eu o să le propun un alt loc. Dacă toţi ne dorim să ajungem în UE, le voi propune să fie sau la Delegaţia UE sau la Ambasada României, ori ambasada UE”.
 
Zeci de mii de oameni din toată ţara au participat ieri la un protest de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nemulţumiţi de jafurile din sistemul bancar şi abuzurile comise de guvernanţi sub paravanul integrării europene, oamenii au scandat „Vrem miliardul înapoi", „Fără hoţi la guvernare", „Să izbăvim ţara de regimul criminal".

La final, participanţii la acţiune au votat o listă cu revendicări pentru guvernanţi şi le-au dat un termen de două săptămâni pentru realizarea acestora.

Precizăm că protestatarii au cerut ca raportul companiei americane Kroll privind jaful produs prin intermediul celor trei instituţii financiare, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, sa fie făcut public în varianta originală, în limba engleză.

Amintim că un protest similar a avut loc pe 5 aprilie, când mii de cetăţeni au ieşit în stradă, indignaţi de furturile din sistemul bancar, de corupţia din justiţie, dar şi de faptul că cei care s-au făcut vinovaţi de violenţele din 7 aprilie 2009 nu au fost pedepsiţi.

Atunci, manifestanţii au adoptat o rezoluţie prin care au cerut autorităţilor să investigheze cât mai rapid jaful din sistemul financiar bancar, să întoarcă în ţară banii furaţi, să depolitizeze justiţia şi să adopte măsuri urgente în vederea deconspirării proprietarilor mass-media, însă clasa politică a ignorat aceste revendicări.  

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.