Le Figaro: Putin impresionează Occidentul, dar nu şi China

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia întreţine de fapt iluzia unei influenţe geopolitice superioare puterii sale reale. Liderul de la Kremlin impresionează Occidentul, dar nu şi China, scrie Thomas Gomart, în „Le Figaro“.

Există un sentiment acum că afacerile lumii sunt de fapt apanajul Rusiei, al Chinei şi al Statelor Unite. Putin a câştigat pe mai multe fronturi diplomatice: în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Turcia, în context european pentru că este favorizat de Brexit şi de criza migratorie. Iar în anii viitori va continua să fie în ofensivă diplomatică şi mediatică întrucât ţara sa organizează un campionat mondial de fotbal, iar în 2018 Putin ştie că va fi reales în mod triumfal la prezidenţiale. Dar, de fapt Rusia întreţine iluzia unui influenţe geopolitice superioară puterii sale reale. Putin impresionează Occidentul dar nu şi China, scrie Thomas Gomart, în „Le Figaro“.

Cu fiecare eroare comisă de occidentali pe diferite meridiane şi în contextul diverselor crize, Putin a mai câştigat câte un pas, uneori fără efort.

Le Figaro mai semnalează că Vladimir Putin are o anumită influenţă şi în Franţa, unde unii lideri îi preiau ideile, îi justifică acţiunile sau cer cu argumente pragmatice strângerea relaţiilor cu Rusia.

De altfel politica şi propaganda lui Putin a prins în Rusia. Doar 15% din cetăţenii ruşi ar dori refacerea relaţiilor cu Occidentul. În septembrie anul trecut, numărul acestora era de 23%, iar cu doi ani în urmă – 17%, arată un sondaj al Centrului Levada de la Moscova. Ruşii pe care îi îngrijorează izolarea Rusiei sunt mai puţini la număr acum – 29%, faţă de 36% în septembrie anul trecut.

Fiecare al patrulea respondent a spus că nu este deloc deranjat de izolarea internaţională a ţării. Centrul Levada realizează asemenea sondaje din septembrie 2014, după ce relaţiile dintre Occident şi Moscova au intrat în criză din cauza anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea şi a conflictului din estul Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...