FMI cere Chișinăului să transforme garanţia de stat de 14 miliarde de lei în datorie publică, dacă vrea un acord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut autorităților de la Chișinău să transforme în datorie de stat cele 13,7 miliarde de lei oferite de Banca Națională a Moldovei băncilor falimentare după frauda din sistemul financir-bancar, anunță președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, FMI ar fi venit cu 16 precondiții care trebuie îndeplinite de Chișinău dacă dorește asistență financiare. Printre acestea se regăsește transformarea în datorie de stat a celor 13,7 miliarde de lei oferite Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Socială.

„FMI a impus Republicii Moldova 16 condiții în 4 domenii – financiar-bugetar, fiscal, energetic și domeniul bancar în general. Sunt acte care trebuie aprobate, unele acte din domeniul financiar-bancar au fost deja aprobate în prima lectură. Însăși toate 16 condiții sunt confidențiale”, a declarat Candu.

Acesta a declarat, totodată, că proiectul de lege privind transformarea fraudei bancare în datorie de stat va fi aprobat de Parlament, la fel și celelalte proiecte impuse de Fond.

„Una dintre condiții FMI este să găsim soluții agreate cu echipa Fondului, astfel încât datoria să fie convertită în hârtii de valoare de stat. Proiectul de lege se află în Parlament și bineînțeles trebuie aprobat. Toate condițiile agreate cu Fondul vor fi executate întocmai”, a explicat Candu.

Amintim că, după ce un miliard de dolari a dispărut din cele 3 bănci falimentare, BNM le-a acordat acestora un împrumut de 13,6 miliarde de lei. Suma a fost garantată de guvern, însă cele 3 instituții nu au mai întors banii, care s-au transformat în datorie publică, ce urmează să fie pusă pe umerii cetățenilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...