Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

„Cadrele medicale din Moldova și-au ridicat salariile și pentru luna august. Spre deosebire de iulie, când doctorii au primit lefurile fără ca managerii de spitale să țină cont de criteriile lor de performanță, acum, se pare, nu toți angajații s-au putut bucura de măriri. Unii manageri de spitale le-au tăiat din salariile doctorilor sau asistenților, pentru că nu au reușit să fie performanți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Alții, dimpotrivă, au fost mai darnici, și le-au oferit la toți adaosuri. În general, majoritatea managerilor de spitale cu care am discutat au declarat că angajații și-au ridicat deja salariile și chiar sunt pregătiți să facă față situației și în septembrie. „Salariile, serviciile comunale și medicamentele sunt pe primul plan”, a menționat, Iurie Dondiuc, directorul spitalului municipal nr. 1. Fără să intre în detalii, directorul Spitalului Raional Ungheni, Ghenadie Șerbu, ne-a spus că unii medici au fost excluși din lista de plată pentru performanțe, din cauză că nu au îndeplinit toate criteriile.

Unul dintre cei mai mari producători de țigări din lume se promovează în Moldova printr-un program de burse susținut de Ministerul de Externe și Integrare Europeană. Asta , chiar dacă legea antitutun din țara noastră interzice acest lucru. Producătorul va susține financiar și în acest an un program de burse europene pentru jurnaliștii din Moldova. Anunțul despre lansarea lui a fost publicat pe site-ul ministerului, iar în text figurează și numele companiei. Vom preciza că Legea privind controlul tutunului interzice, prin art.17 (10 prim) orice colaborare directă ori indirectă cu industria tutunului. Mai multe detalii citiți în articolul de pe Sănătate INFO.

Pot alege, dar n-au pe cine. Moldovenii de la țară nu-și vor schimba medicul de familie, deși conform legii au acest drept deja de 6 ani, în perioada septembrie-octombrie. Medicii de familie afirmă că alegerea e binevenită, pentru că astfel se creează concurență și respectiv doctorii se străduiesc să ofere servicii medicale de calitate. Problema cea mare e că pacienții de la țară nu prea au pe cine alege, din simplu motiv că lipsesc doctorii sau în sate există doar câte unul.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG