Gazprom continuă să livreze gaze în Donbas și trimite factura la Kiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 21 septembrie, la Minsk urmează să înceapă discuțiile între oficialii ministerelor energiei din Ucraina și Rusia. Pe ordinea de zi sunt condițiile de livrare a energiei în zonele aflate în afara controlului Kievului.

Autoritățile ucrainene se tem de perturbările grave în sistemul energetic al țării li vor garanții de la Moscova că acest lucru nu se va întâmpla din nou, iar partea rusă vrea să profite pentru a rezolva la schimb problema livrărilor neplătite de gaze rusești către republicile nerecunoscute (DNR-LNR).

„Gazprom” deja a pierdut în Donbas 700 milioane de dolari și se așteaptă ca cineva să-i achite factura, cel mai bine ar fi ca acest lucru s-o facă Kievul, scrie „Nezavisimaia Gazeta”.

Ucraina își dorește să semneze documente prin care cele „patru linii principale de transport transfrontalier în regiunile Donețk și Lugansk să fie lipsite de statutul de „vamă a liniilor electrice internaționale”, până la soluționarea conflictului armat din Donbas. Totodată, Ucraina nu vrea să fie considerată responsabilă pentru activitatea lor, și pentru energia transferată de Rusia de la începutul conflictului și până la încheierea acestuia”.

La rândul său, partea rusă ar dori să abordeze problema aprovizionărilor în Donbas care sunt neplătite, pe care „Gazprom” le-a început în februarie 2015, după ce „Naftogaz” a oprit livrările de gaze, invocând faptul că conductele sunt distruse de război.

Aceste livrări reprezintă mărul discordiei – „Gazprom” consideră că factura ar trebui să fie achitată de „Naftogaz”, compania ucraineană de stat, iar „Naftogaz” nu recunoaște livrările. CEO-ul companiei ucrainene, Andrei Kobolev, spune că despre volumele livrate în Donbas știe doar din cuvintele reprezentanților „Gazprom”, pentru că „Naftogaz” nu are nicio posibilitate practică de a verifica informațiile respective.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...