Israelul are în premieră ambasador la NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Israelului la Uniunea Europeană va fi de acum și ambasadorul la NATO, o premieră pentru această țară care nu a avut reprezentare diplomatică pe lângă Alianța Nord-Atlantică, a transmis luni misiunea Israelului la UE, potrivit AFP.

Deschiderea acestei misiuni diplomatice la sediul NATO de la Bruxelles a fost anunțată în iunie. Este una dintre urmările normalizării relațiilor dintre Israel și Turcia, oficializată în urmă cu trei luni, după șase ani de tensiuni. Turcia, care este unul dintre pilonii NATO, s-a opus până acum prezenței acestei misiuni diplomatice.

În cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc vineri la sediul Alianței Nord-Atlantice, Aharon Leshno-Yaar a fost „primul ambasador israelian care și-a prezentat scrisorile de acreditare secretarului general al NATO”, Jens Stoltenberg, se arată într-un comunicat al misiunii Israelului la UE.

Cei doi au discutat despre „formularea unui nou Plan de Acțiune comun între Israel și Alianță”, se subliniază în document, Israelul insistând asupra faptului că „împărtășește valorile care stau la baza NATO și se consideră un membru al familiei transatlantice”.

În iunie, Jens Stoltenberg a declarat că Israelul este un partener activ al Alianței de 20 de ani și că este timpul să se intre într-o nouă etapă a cooperării între cele două părți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...