Polonia încearcă să devină membru al Consiliului de Securitate al ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat vineri că țara sa dorește să devină anul viitor membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU și a asigurat că a primit din partea mai multor state sprijin pentru această candidatură, transmite agenția EFE.

„Tema candidaturii Poloniei pentru Consiliul de Securitate al ONU este o chestiune extrem de importantă și de prestigiu pentru noi”, a subliniat șeful statului polonez, la o conferință de presă.

El a amintit că intenția de a obține un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a fost anunțată de fostul guvern condus de liberali, acum aflați în opoziție după ce conservatorii au câștigat alegerile anul trecut, iar acum „a sosit momentul pentru a se promova candidatura poloneză”.

Consiliul de Securitate al ONU este format din 15 membri, dintre care 5 permanenți (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China), care au drept de veto, și 10 nepermanenți, desemnați pentru doi ani pe baza unui principiu al reprezentării geografice echilibrate a regiunilor lumii.

Acest Consiliu poate impune sancțiuni economice sau să autorizeze folosirea forței pentru a se pune în aplicare mandatele ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...