După o întrevedere cu bancherii din Moldova, Gaburici spune că piaţa se va stabiliza, iar leul moldovenesc se va aprecia în raport cu monedele internaţionale. Pronosticurile acestuia sunt contrazise însă de unii experţi economici, care declară că în viitorul apropiat, euro şi dolarul se vor scumpi. 

„Pe termenul mediu-lung vom asista la o reîntoarcere a cursului. O reîntoarcere la o valoare mai mare decât cea pe care o avem afişată acum, pentru că remitenţele au scăzut, consumul este încă înalt, ceea ce nu exercită decât o presiune inflaţionistă pe leu. Dacă punem la această sumă şi banii care au fost fraudulos scoşi din cele trei bănci, atunci nu există temei pentru o apreciere de durată a monedei naţionale”, susţine expertul Vitalie Rapcea.

Totodată, specialistul în domeniu, Sveatoslav Mihalache spune că triada BEM, Unibank şi Banca Socială nu este rezolvată. BNM are două soluţii: sau să retragă licenţa la aceste bănci, sau să finanţeze aceste bănci cu încă o sumă de 7-8 miliarde de lei.  „Deci pe piaţa valutară vor fi în continuare oscilaţii foarte mari, din această cauză mai bine nu intraţi în jocul cu vânzarea valutei. Aveţi valută în sertar, păstraţi aceste bancnote”, a sugerat expertul economic.

Situaţia de pe piaţa valutară urmează să fie examinată şi în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă. Membrii comisiei s-au întrunit astăzi în şedinţă, însă nu au decis nimic.

Amintim că în ultimele săptămâni leul s-a depreciat considerabil în raport cu monedele internaţionale. Potrivit ratei de referinţă afişată de BNM, săptămâna trecută un euro costa 24 de lei, iar un dolar putea fi cumpărat cu 20 de lei şi 99 de bani.

Astăzi, euro şi dolarul s-au ieftinit cu 2 lei şi, respectiv, un leu şi 56 de bani. Pentru mâine, BNM afişează cotaţii şi mai mici. Un euro se va ieftini cu un leu şi 21 de bani, iar un dolar - cu un leu şi 7 bani.

Potrivit unei investigaţii publicate de portalul Mold-street, băncile din Moldova au încasat în luna ianuarie venituri de 647 de milioane de lei în urma diferenţei de curs valutar. Cel mai mare câştig, de aproape jumătate de miliard de lei, l-a avut Banca de Economii.